Zo ziet een stopcontact op zee er uit

Het is een enorme installatie van 26 meter hoog en 32 meter breed met daarin 200 kilometer aan elektriciteitskabel. En tegelijk is het niet meer dan een stopcontact. Het bijzondere is dat het een stopcontact op zee wordt, 23 kilometer uit de kust van Westkapelle. Bedoeld om de elektriciteit van het nieuwe windmolenpark Borssele 1 en 2 richting vaste wal te sluizen.

Het transformatorplatform zal overigens ook gebruikt gaan worden voor het tweede windpark Borssele 3 en 4 dat later gebouwd wordt. Verder wordt er gewerkt aan de kabel die het platform gaat verbinden met het elektriciteitsstation in Borssele. Die kabel is kilometers lang en weegt ruim 1,6 miljoen kilo. Via een speciale graafmachine wordt de kabel in de zeebodem gelegd.

Om die aansluiting goed te kunnen laten verlopen wordt er druk gewerkt aan het elektriciteitsstation in Borssele. Zo is er een vermogenstransformator die het aangeleverde voltage, dat lager is dan het voltage op ons elektriciteitsnet, opwaardeert. Op die manier is de stroom geschikt voor gebruik. Maar zover is het nog niet. Pas in 2020 zal het windmolenpark gaan draaien.

De feiten van windpark Borssele I en II op een rijtje:

- Eigenaar van het windpark: Ørsted
- Aantal turbines (windmolens): 94
- Lengte rotorbladen: 167 meter
- In gebruikname: 2020 met flexibiliteit van 1 jaar
- Afstand tot de kust: circa 23 km van Westkapelle
- Onderhoudsbasis: komt in Vlissingen
- Jaarlijkse elektriciteitsproductie: komt overeen met 1 miljoen huishoudens

Reageren