CDA en CU: Rijk moet berging vliegtuigwrakken WO II betalen

Berging vliegtuigwrak in 2016
Berging vliegtuigwrak in 2016 © ANP/Anton Kappers
In Nederland gaat het in totaal nog 30 tot 35 geallieerde vliegtuigwrakken met vermiste piloten. In Zeeland zijn er wrakken in Breskens (5 maart 1943, 1 man), Eede (19 september 1944, 7 mannen), Hoek (22 juni 1943, 1 man) , Krabbendijke (12 mei 1944, 7 mannen) en Sint-Maartensdijk (2 maart 1943, 1 man).

Nauwkeurig opsporen

De wrakken liggen voornamelijk in het water of onder de grond. Het bergen van de wrakken is daarom prijzig; twee jaar geleden werd er nog een stukje IJsselmeer drooggelegd voor de berging van een Engelse bommenwerper. Het opsporen van de wrakken kan heel nauwkeurig, volgens Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. "In Nederland kennen we de studiegroep Luchtoorlog en die weet precies om welke vliegtuigen het gaat, waar ze liggen en hoeveel mensen er aan boord waren."
Zoeken naar vliegtuigwrakken
In de huidige situatie krijgen gemeenten volgens CDA en ChristenUnie 70 procent van de gemaakt kosten vergoed. De bedenkers van het plan willen nu dat het Rijk de regie gaat voeren over de berging van de wrakken en de kosten voor zijn rekening neemt. "De Rijksoverheid heeft een verantwoordelijkheid om recht te doen aan hen die onze bevrijding mogelijk hebben gemaakt", aldus CDA'er Harry Van der Molen.

Erezaak

Van der Graaf noemt de berging van de vliegtuigwrakken met daarin vermiste piloten "een erezaak". "Zij gaven in de Tweede Wereldoorlog hun leven voor onze vrijheid. Nabestaanden willen graag dat vliegtuigwrakken worden opgegraven zodat hun familieleden zelfs als ze ze niet zelf gekend hebben kunnen worden geïdentificeerd en herbegraven."
Interview met Stieneke van der Graaf