Waarschuwing voor Japanse kruiskwallen in Veerse Meer

Wie de netelcellen op de tentakels van de Japanse kruiskwal aanraakt, houdt daar meestal een geprikkelde, jeukende en rode huid aan over. Bij sommige mensen kunnen die huidreacties heftiger zijn. In zulke gevallen wordt aangeraden om de huisarts te raadplegen. Bij acute en allergische reacties moet zo snel mogelijk medische hulp worden ingeroepen, adviseert de GGD.
<p>De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruis dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels, met daarin de netelcellen waarmee het dier venijnig kan steken. Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.</p>
Rjkswaterstaat houdt de hoeveelheid Japanse kruiskwallen in het Veerse Meer voortdurend in de gaten. Dat blijft die instantie ook de komende tijd doen. De GGD Zeeland, Noord-Beveland, Veere, Goes, Middelburg, Waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat, RUD Zeeland en de Provincie Zeeland waarschuwen nu samen voor de hoge aantallen kwallen.
Drie mensen naar het ziekenhuis
Vorig jaar werd de Japanse Kruiskwal ook al gesignaleerd in het Veerse Meer. Toen zijn zeker drie mensen naar het ziekenhuis gegaan na een kwallenbeet. Daarvoor werd de kwallensoort ook al gezien in het Goese kanaal en bij het Goese Sas.
Vorig jaar was de concentratie kwallen wel veel hoger dan nu. In twintig vierkante meter wateroppervlak werden bij Wolphaartsdijk honderd kwallen geteld. Vorig jaar waren dat er 200. Bij Kortgene zijn het er nu zo'n twintig a dertig per twintig vierkante meter wateroppervlak.
Marloes van Tilburg van de provincie over Japanse kruiskwallen Veerse Meer
Rijkswaterstaat blijft de hoeveelheid kwallen in de gaten houden. Als de hoeveelheid toeneemt of als ze ook op andere plekken gesignaleerd worden dan trekt de organisatie opnieuw aan de bel.