Gezocht: vrijwilligers om herinnering aan Dodendraad levend te houden

De gemeente Terneuzen zoekt vrijwilligers om in oktober krokussen te planten op de plekken waar ooit de Dodendraad liep. Dit najaar is het honderd jaar geleden dat de elektrische grensversperring, die langs de Nederlands-Belgische grens van Knokke tot Aken liep, werd afgebroken.

De Dodendraad (foto: Gemeente Terneuzen)

70.000 krokussen worden in de periode van 7 tot 14 oktober langs de Zeeuws-Vlaamse grens geplant. Hulst, Terneuzen, Sluis en tien Belgische gemeenten doen mee aan het project. Het krokuslint is een initiatief van de Stichting Verhalis die ook een fietsroute van 546 kilometer langs het Dodendraadtraject uitbrengt.

De Dodendraad was een draadversperring onder hoogspanning (2000 Volt), die in 1915 door het Duitse leger werd opgericht tegen vluchtende Belgische oorlogsvrijwilligers en om spionage te voorkomen. De draad liep van het Belgische Knokke tot het Duitse Aken. Vaak dwars door dorpskernen heen, zoals in Clinge en Koewacht, en heeft honderden levens gekost. Het werd ook wel het eerste IJzeren Gordijn genoemd.

Waarom witte krokussen?

Witte krokussen herinneren volgens Verhalis aan de witte scherven van de porseleinen isolatoren waar de draad aan hing. De scherven zijn nog steeds te vinden op plekken waar de Dodendraad honderd jaar geleden heeft gestaan. "Ieder voorjaar worden deze witte scherven weer bovengeploegd door boeren", vertelt een woordvoerder.

"Net als een krokus, die komen ook ieder jaar weer boven." Bijkomend voordeel is dat krokussen zich niet uitzaaien en ieder jaar op dezelfde plek terugkomen, waardoor de draad intact blijft.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren