Warmande gered van faillissement, fusie met ZorgSaam mag doorgaan

Opluchting nu Warmande mag worden overgenomen
De overname door ZorgSaam zorgt voor opluchting bij het personeel en de cliëntenraad. Het dreigende faillissement zorgde voor grote onrust. "We hebben een heel spannende tijd achter de rug van onzekerheid", zegt Jan Schaalje van de cliëntenraad, "De cliënten vroegen zich natuurlijk af 'Wat gaat er met ons gebeuren? Gaan de vertrouwde mensen weg?' Dus dat is gelukkig nu achter de rug."
Ook de directie van ZorgSaam is opgelucht dat de overname door de ACM op het laatste nippertje is goedgekeurd: "Het had geen week langer mogen duren", zegt directeur Piet van der Maas van ZorgSaam. Dan hadden de salarissen niet meer uitbetaald kunnen worden en was Warmande failliet.
Zorg blijft behouden
Nu kan ZorgSaam de organisatie, het personeel en de gebouwen overnemen en komen er geen gedwongen ontslagen en een uitverkoop van alle bezittingen. "Ik ben heel opgelucht", zegt Jan Schaalje van de cliëntenraad, "Dat betekent dat de zorg in West-Zeeuws-Vlaanderen gegarandeerd is."
Warmande in financiële nood
Zorgorganisatie Warmande, met verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg in West-Zeeuws-Vlaanderen, zag het aantal cliënten en de omzet de laatste jaren fors dalen. Het resulteerde in een tekort van 0,8 miljoen in 2016 en 0,85 miljoen in 2017.
Forse bezuinigingen
Het is het gevolg van de forse bezuinigingen in de zorg. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Als zij ziek en hulpbehoevend worden, moeten ze het met thuiszorg en mantelzorg zo lang mogelijk zien te redden.
Warmande zag daarom het aantal ouderen in de verpleeghuizen snel dalen. De zorgorganisatie heeft nog kamers en bedden voor 244 ouderen, maar daar wordt nu nog door zo'n 175 cliënten gebruik van gemaakt. Zeventig bedden staan leeg. Tegelijk zijn de kosten voor gebouwen en personeel zijn niet snel genoeg mee gedaald.

Met de overname van Warmande wordt ZorgSaam de grootste ouderenzorgorganisatie van Zeeuws-Vlaanderen. Vorig jaar was er al de fusie met Curamus in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Nu komt daar ook West-Zeeuws-Vlaanderen bij.
Investeren in verouderde verpleeghuizen
ZorgSaam wil Warmande verder reorganiseren en tegelijk investeren in de verouderde verpleeghuizen. Dit jaar nog wil Zorgsaam verpleeghuis De Stelle in Oostburg onder handen nemen. 2,5 tot 4 miljoen euro zijn nodig om het verouderde gebouw en bijbehorende voorzieningen te vernieuwen. Ook komt er geld voor opleidingen en trainingen van het personeel.
<p><strong>Warmande</strong></p><p>Warmande biedt verpleeghuiszorg, thuiszorg, dagbesteding, huishoudelijke hulp aan zo'n 500 ouderen in West-Zeeuws-Vlaanderen. Daarvan wonen 200 verpleeghuiscliënten in De Stelle in Oostburg, Rozenoord in Sluis en De Hooge Platen in Breskens. En 200 thuiszorgcliënten in zeven woonzorgcentra in West-Zeeuws-Vlaanderen. Warmande heeft 330 medewerkers.</p>