Ruzie over vergunning; misschien wel laatste keer Hrieps

Ruzie over vergunning; misschien wel laatste keer Hrieps
Ruzie over vergunning; misschien wel laatste keer Hrieps © Omroep Zeeland
De tenten van Hrieps
De tenten van Hrieps © Omroep Zeeland
De organisatie wil de week na een editie van Hrieps al weten of de vergunning voor de volgende editie wordt verstrekt. Hrieps verwijt de gemeente Veere dat deze niet is meegegroeid met het festival en dat het verlenen van de vergunning in alle edities moeizaam is verlopen.

'Hrieps hield zich niet aan de vergunning'

Volgens burgemeester Rob van der Zwaag van Veere hebben de organisatoren zich niet aan de verleende vergunning voor de afgelopen editie gehouden. "We hebben een vergunning verleend voor 5.800 bezoekers. Als dan het dubbele aantal bezoekers op je festival is, heb je wat uit te leggen. Wij kunnen niet zomaar een vergunning verlenen, als het festival de bezoekersaantallen overschrijdt."
Volgens organisator Hugo Kramer van Hrieps kwam het hogere bezoekersaantal door mensen die backstage op het festival werkten, maar dat gelooft Van der Zwaag niet. "4000 mensen backstage, dat geloof je toch zelf niet?"
Voor de 25e editie wil Hrieps 7.500 kaarten verkopen. Van der Zwaag zegt dat de organisatie eerst moet aantonen dat het bij dat aantal blijft en uitleggen waarom er dit jaar veel meer bezoekers waren dan toegestaan. "Dan kan het snel gaan met het verlenen van de vergunning. Maar het moet niet vaag blijven, zoals nu het geval is." Daarbij laat hij weten dat Veere - zoals geen enkele gemeente - een jaar voor een evenement een definitieve vergunning kan afgeven; er is altijd eerst spraken van een voorlopige vergunning.
<p><strong>Reactie organisatie Hrieps </strong></p><p><em>Het bezoekersaantal van 5800 hebben wij nageleefd (betalende bezoekers). De reactie dat wij te veel publiek hebben lopen is gezegd bij de evaluatie 2018 door een politiemedewerker die dit "vond" maar is niet gebaseerd op feiten</em></p><p><em>Wij hebben zo'n 1200 man aan artiesten en begeleiders en licht en geluid-crew. Daarnaast heeft de FOOD-afdeling zo'n 450 man dan kom je inderdaad (exclusief veiligheidsdiensten en beveiligers) aan zo'n 7500 personen. Wij willen graag een vergunning voor 7500 bezoekers en 1500 man backstage.</em></p>

Hrieps begon klein

Het festival is 24 jaar geleden voor de eerste keer georganiseerd door dorpsjeugd en een plaatselijke horeca-ondernemer. Inmiddels is het festival een begrip in Zeeland.

Lees ook: