Gedwongen opname geëist voor bedreiging Aboutaleb

Gedwongen opname geëist voor bedreiging Aboutaleb
Gedwongen opname geëist voor bedreiging Aboutaleb © Omroep Zeeland
De rechtbank in Middelburg
De rechtbank in Middelburg © Omroep Zeeland
De verdachte heeft een gezin en wordt begeleid door het Leger des Heils. In een gesprek met zijn woonbegeleider zou hij begin dit jaar hebben gedreigd de burgemeester van Rotterdam iets aan te doen en daarna zichzelf van het leven te beroven. Het Leger des Heils stapte daarop naar de politie en die arresteerde hem.
De verdachte zit sindsdien in voorarrest in Torentijd in Middelburg. Burgemeester Aboutaleb is van de bedreigingen op de hoogte gebracht en heeft aangifte gedaan.

'Ik ga als Ajacied niet naar een Feyenoordstad'

De verdachte ontkende de bedreigingen tijdens de zitting van vandaag niet en is erg geschrokken van de uitwerking die zijn uitingen hebben. "Ik zeg van alles, maar zou het nooit doen", zei hij tegen de rechter. Hij had nooit verwacht dat zijn uitlatingen bij iemand anders terecht zouden komen dan bij zijn begeleider. Bovendien zou hij als ras-Ajacied nooit naar Rotterdam gaan om daad bij het woord te voeren.
De dreigende uitingen kwamen voort uit slaapproblemen en frustraties over bepaalde zaken in de samenleving die hij volgt via Facebook. Zoals wat er in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam gebeurt op dit moment. "Die partij wordt aan de kant gezet. Ik vind dat niet kunnen. Dat frustreert".

Psychiatrisch onderzoek

Uit het psychiatrisch rapport blijkt volgens de rechter dat de kans op herhaling van verbale bedreigingen groot is als de verdachte niet behandeld wordt. De kans op uitvoering van de dreigementen zou klein zijn. Verder wordt in het rapport vermeld dat de bedreiging de verdachte niet kan worden aangerekend, omdat hij ontoerekeningsvatbaar is door zijn cannabisverslaving in die tijd.
Het OM sluit zich bij deze conclusie aan en vraagt daarom geen verdere rechtsvervolging, maar een opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Advocaat vindt opname niet nodig

De advocaat van de verdachte vindt die verplichte opname onwenselijk, omdat de man geen gevaar voor zichzelf is. Zijn cliënt heeft hulp nodig om zijn leven op orde te krijgen en voor zijn cannabisverslaving. Daarom heeft de advocaat de rechter gevraagd om een straf van vijf maanden met aftrek van voorarrest, waarbij zijn cliënt onder toezicht van de reclassering ambulante verplicht hulp krijgt.
De rechter doet over twee weken uitspraak.