Unieke Zeeuwse vondst: servies uit Romeinse tijd opgegraven

Unieke Zeeuwse vondst: servies uit Romeinse tijd opgegraven

Tweede eeuw

Volgens de gemeente Kapelle is het een unieke vondst in Zeeland, omdat de meeste sporen uit die tijd door mensen zijn opgeruimd of door de zee zijn weggevaagd. Daarnaast gaat het om het eerste niet-militaire gebouw in Zeeland uit de tweede eeuw. Een gespecialiseerd bedrijf is bezig om de gehele vindplaats bloot te leggen.
De gemeente Kapelle heeft de grond in 2006 aangekocht van een boer. Bij het graven van een aantal proefputjes werden al resten uit de Romeinse tijd gevonden. "Om de grond als bouwgrond te verkopen, zijn we verplicht dit onderzoek te laten doen", zegt wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle. "Het kost ons een ton maar dat verdienen we weer terug door de verkoop van de grond."
Archeologische opgravingen in Kapelle
Archeologische opgravingen in Kapelle © Omroep Zeeland

Veiligstellen

De vondst is gedaan bij een opgraving op bedrijventerrein Smokkelhoek. Twaalf jaar geleden zijn er eerder archeologische opgravingen gedaan. Toen is besloten de vondsten op te graven wanneer het pas echt noodzakelijk is. Dat is nu het geval: het bedrijf TopTaste gaat uitbreiden en heeft de grond nodig. De archeologische vondsten worden eerst veiliggesteld, voordat er op het terrein gebouwd wordt.
Bezoek aan Romeinse vindplaats in Kapelle.
Een deel van de vondsten in Kapelle
Een deel van de vondsten in Kapelle © Omroep Zeeland