De 'missing man' voor overleden piloot uit Goes

De missingman formatie voor Hans van der Linden
Ter nagedachtenis aan Van der Linden werd vandaag een herdenkingsbijeenkomst gehouden waarbij zo'n 240 mensen aanwezig waren. Voorafgaand aan de 'missing man' roemden zij de vlieger vooral om zijn passie voor het vliegen en zijn joviale karakter.
Van der Linden had een bedrijf dat gestationeerd is op vliegveld Midden-Zeeland. Hij was een ervaren piloot die onder andere sleep- en rondvluchten maakte en vliegles gaf. "Hij was eerst vlieger en daarna mens, zou ik bijna zeggen", vertelt Wolter Koster, een goede vriend van Van der Linden. "Hij leefde voor het vliegen. En hij kon het ook goed. Je kon rustig bij hem in het vliegtuig stappen, geen enkel probleem".

Noodlottig ongeluk

De piloot steeg op 31 mei iets na 11.00 uur met zijn reclamevliegtuigje op vanaf het vliegveld. Na enkele honderden meters kwam hij in de problemen en stortte neer in een veld langs de A58 ter hoogte van afslag Bosschenhoofd. Daarna vloog het sportvliegtuig in brand. Medewerkers van het vliegveld en een voorbijganger schoten de man te hulp, maar konden niets meer voor hem betekenen. De piloot was de enige inzittende van het vliegtuig. Waarom hij verongelukte is nog niet bekend.
De herdenking in de hangar
De herdenking in de hangar © Omroep Zeeland
<p>De missingmanformatie is een door vliegtuigen uitgevoerd saluut, als onderdeel van een flypast ter gelegenheid van een begrafenis of herdenking van een piloot.</p><p>De <em>missing man</em> kan in verschillende varianten worden uitgevoerd. De meest algemene is die waarbij vier vliegtuigen (meestal <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevechtsvliegtuig">gevechtsvliegtuigen</a>) in de zogenaamde "<a href="https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Fingerfourformatie&action=edit&redlink=1">fingerfourformatie</a>" vliegen. De vliegtuigen vliegen in een V-vorm, waarbij de <em>leader</em> aan de punt vliegt en zijn <em>wingman</em> links achter hem. De tweede man van de vlucht vliegt rechts achter de leader, en zijn wingman daar weer rechts achter. Vanaf de voorkant gezien is de linkerpoot van de V dus langer dan de rechter. Deze formatie vliegt laag genoeg over om duidelijk gezien te worden, en wanneer zij recht boven de plaats van de herdenking is, trekt de tweede man abrupt op en vliegt steil naar boven. De rest van de formatie behoudt zijn koers, totdat alle vliegtuigen uit het zicht zijn.</p><p>Bron: Wikipedia</p>

Lees ook: