Voorlopig nog geen asfalt op dijk bij Nieuwvliet

Voorlopig nog geen asfalt op dijk bij Nieuwvliet
De bewoners beweren dat Roompot al is begonnen met het werk aan de dijk, terwijl er tot afgelopen woensdag nog sprake was van een bezwaarperiode. Met de voorlopige voorziening willen zij de werkzaamheden stoppen. De voorziening heeft een zogeheten 'schorsende werking', wat inhoudt dat er geen werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden tot de rechter hierover een uitspraak doet. Dit om te voorkomen dat er onomkeerbare veranderingen worden aangebracht.

Nog niet aan de dijk gewerkt

Roompot laat weten nog niet aan de dijk te hebben gewerkt tijdens de bezwaarperiode. "Wij waren van plan om de afgelopen donderdag en vrijdag een tijdelijke afrit van de dijk naar het terrein te maken. Toen wij van de gemeente Sluis te horen kregen dat de omwonenden een voorlopige voorziening hadden aangevraagd, hebben we besloten dat niet te doen," vertelt Coen van der Wel van Roompot.
Werkzaamheden bij Nieuwehovendijk Nieuwvliet stilgelegd
Werkzaamheden bij Nieuwehovendijk Nieuwvliet stilgelegd © Actiegroep Zeekraal
Volgens Van der Wel heeft Roompot woensdag bij enkele omwonenden een brief in de bus gedaan met informatie over de toekomstige werkzaamheden. "Daarin stond dat wij de fundering niet zullen aanpakken en geen asfalt zullen storten zolang de bezwaren in behandeling zijn. Het aanleggen van de tijdelijke afrit is omkeerbaar en dat mag tijdens het behandelen van de bezwaren. Je mag alvast beginnen, maar wel op eigen risico."

Geen asfalt

Omwonenden en natuurbeschermingsorganisatie 't Duumpje vinden de asfaltering een te grote aantasting van een eeuwenoude beschermde Nieuwehovendijk. Ze maken zich grote zorgen over hun dijk. Ook zijn ze bang dat het bouwverkeer er straks af en aan rijdt.
De gemeente Sluis heeft ondanks de bezwaren na lang wikken en wegen groen licht gegeven voor het verbreden en asfalteren van de dijk, maar de bewoners hebben vervolgens juridisch bezwaar gemaakt. Maar volgens Inez de Groote van de actiegroep Zeekraal wilde Roompot dat niet afwachten en is het bedrijf daarom te vroeg begonnen met de werkzaamheden.
Wanneer de rechter uitspraak doet over de voorlopige voorziening, is nog niet bekend.

Lees ook: