Integriteitsonderzoek Veere richt zich op beoogd VVD-wethouder

Veere
Veere © Adrie Gideonse
In het persbericht laten de drie partijen (SGP/ChristenUnie, DTV en VVD) weten dat ze burgemeester Van der Zwaag hebben gevraagd om de wethouders Arie Schot (SGP/CU) en Marcel Steketee (DTV) woensdag te beëdigen.
De benoeming van de drie nieuwe Veerse wethouders ging vorige week donderdag op het laatste moment niet door, toen er een nieuwe melding binnen was gekomen over de integriteit van een van de drie wethouders. De gemeente Veere wilde toen niet zeggen om welke beoogde wethouder het ging.

Wet van Murphy

"Het is een film die je niet wilt zien", vat beoogd wethouder Arie Schot van SGP/ChristenUnie de situatie samen. "Het lijkt wel of de wet van Murphy op ons van kracht is." Het besluit om de beoogde wethouders Schot en Steketee woensdag te beëdigen is door alle drie de partijen gezamenlijk genomen.
Volgens Schot was de situatie niet langer houdbaar. "Het doorschuiven wordt steeds lastiger en de onrust neemt steeds verder toe", zegt Schot. "Het is daarom tijd om verantwoordelijkheid te nemen en te gaan besturen."

Conclusies ingetrokken

Onderzoekbureau Berenschot had vorige week maandag de drie wethouders al goedgekeurd, maar daar moest het onderzoeksbureau donderdag op terugkomen. Omdat het niet met zekerheid kon zeggen of de nieuwe melding wel of geen invloed zou hebben op de conclusies.
Bert van Halderen was bij de gemeenteraadsverkiezingen, afgelopen maart lijsttrekker voor de VVD. De resultaten van het integriteitsonderzoek worden aanstaande vrijdag verwacht.

Tweede onderzoek in korte tijd

Vorige maand legde wethouder Jaap Melse (SGP/ChristenUnie) zijn functie nog neer naar aanleiding van een integriteitsonderzoek. De wethouder werd beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij had appartementen gekocht in het nieuwe duinhotel Tien Torens in Zoutelande. Terwijl de eigenaar van het hotel ook plannen heeft voor een hotel in Domburg, waar Melse over moest beslissen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat Melse niet heeft gehandeld zoals een goed wethouder betaamt. Behalve onderzoek naar de aankoop van de appartementen in Zoutelande is ook de verbouwing van een schuur op zijn erf en zijn aandeelhoudersschap bij bouwbedrijf Melse Maljaars b.v. onderzocht.

Lees ook: