Landelijke staking legt streekvervoer vanaf maandag plat

Openbaar vervoer
Openbaar vervoer © Omroep Zeeland
De landelijke staking volgt op een reeks stakingen en acties. De reden is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen.

Loonsverhoging en pauzes

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze. De afgelopen weken organiseerden de bonden estafettestakingen, steeds in een ander deel van het land. In april en mei staakten Zeeuwse buschauffeurs.
Volgens buschauffeur en FNV-lid Jack d'Hooghe uit Terneuzen schieten de onderhandelingen niet op. "Werkgevers nemen ons na vele stakingsdagen, landelijk en regionaal, nog steeds niet serieus. We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk."
Stakende buschauffeurs in Middelburg.
Stakende buschauffeurs in Middelburg. © Omroep Zeeland
Met de staking voert de vakbond de druk verder op. Twee verkenners zijn vorige week aan de slag gegaan om alsnog een oplossing te vinden voor het oplopende conflict. FNV: "Zij krijgen dus in ieder geval deze week de tijd om met name de werkgevers te bewegen om concrete en goede afspraken te maken over werkdruk en loon."

Wel erg veel reizigers gedupeerd

Naast begrip voor de stakingen is er bij reizigersvereniging Rover en de ouderbond ANBO ook kritiek. Ze vinden dat er wel erg veel reizigers worden gedupeerd door de aangekondigde stakingen.
Rover heeft wel begrip voor het doel, betere werkomstandigheden en bijvoorbeeld plaspauzes, maar vindt deze stakingen voor onbepaalde tijd buiten alle proporties. De organisatie vindt dat de onlangs aangestelde bemiddelaars wel een kans moeten krijgen om te zoeken naar een oplossing van het cao-conflict over werkdruk en lonen.

Ludieke acties

Ouderenbond ANBO is bang dat de stakingen met name de reizigers treffen die van het streekvervoer afhankelijk zijn, zoals ouderen, studenten, scholieren en chronisch zieken. De ouderenbond wil ook goede arbeidsvoorwaarden voor chauffeurs, maar zegt graag mee te willen denken over ludieke acties die 'zowel de werkenden als de niet-werkenden niet in de weg zitten'.

Lees ook: