Ondernemer winkelcentrum Dauwendale start petitie voor nieuwbouw

Ondernemer winkelcentrum Dauwendale start petitie voor nieuwbouw
Ondernemer winkelcentrum Dauwendale start petitie voor nieuwbouw © Omroep Zeeland
Ondernemer winkelcentrum Dauwendale start petitie voor nieuwbouw
Zuidijk, eigenaar van een dierenspeciaalzaak, is niet de enige die genoeg heeft van het wachten op de aanpak van het winkelcentrum. "Er is al heel veel getekend", vertelt hij. "Mensen staan erachter. Zij willen ook een nieuw winkelcentrum. Het kan zo niet langer. Het loopt hier leeg."

Lang verhaal

Het winkelcentrum dat al sinds 1973 in gebruik is, heeft zijn langste tijd gehad, daar is iedereen het over eens. Maar de ingrijpende verbouwing die nodig is om het op te knappen, laat lang op zich wachten. In 2014 heeft de gemeente er al 2,7 miljoen euro voor uitgetrokken, maar daar is tot op heden nog niets mee gebeurd.
"Daarom kunnen wij ook niet verder. Als je iedere keer te horen krijgt 'volgend jaar gaat het gebeuren' dan ga je geen grote investeringen doen in een oud pand. En die onzekerheid geeft een heel akelig gevoel", zegt Zuidijk.
Zo ziet winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg er nu uit
Volgens de ondernemer leek het er vorig jaar september op dat eindelijk alles akkoord was om het plan voor een totale metamorfose te gaan uitvoeren. Toch bleek er op de laatst gehouden ledenvergadering van de ondernemersvereniging weer een kink in de kabel gekomen te zijn. "De gemeente gaf daar te kennen dat de nieuwbouw voorlopig niet doorgaat. De reden hiervoor zou zijn dat de aankoop van de Hoeksteenkerk niet door kon gaan", legt hij uit.

Te weinig parkeerplaatsen

Wethouder Johan Aalberts bevestigt dat het plan voor het winkelcentrum is gewijzigd. "Zonder de kerk is de parkeercapaciteit een probleem. Omdat er veel geld mee gepaard gaat, moet je er meer van maken dan dat er bij dit plan inzit". Wat de wethouder betreft zijn er drie mogelijke scenario's voor de toekomst van het winkelcentrum.
Ook de drogist vertrekt uit Dauwendaele
Ook de drogist vertrekt uit Dauwendaele © Omroep Zeeland
Het eerste scenario houdt in dat er voorlopig niets gebeurt. De ondernemers zouden dan zelf wel over kunnen gaan tot renovatie van het gebouw, maar de gemeente zal daar niet aan bijdragen. Het tweede is dat de gemeente toch besluit het plan met minder parkeerplaatsen door te zetten en in het derde trekt de gemeente extra tijd uit om een alternatief plan te bedenken en te onderzoeken. "Bij het laatste scenario moeten we onszelf afvragen of we bereid zijn om daar extra tijd en extra geld in te stoppen", licht Aalberts toe.
Voor de zomer wil de wethouder bepalen welk scenario het wordt. Peter Zuidijk overhandigt zijn petitie binnenkort al aan burgemeester en wethouders.

Lees ook: