Harde woorden in extra raadsvergadering Veere

Dat er nu alvast twee wethouders aan het werk gaan, vinden de fracties van PvdA/GroenLinks en CDA 'respectloos en beschamend.' Deze oppositiepartijen vinden dat eerst duidelijk moet zijn wat de uitslag is van het integriteitsonderzoek naar de beoogd derde wethouder: Bert van Halderen van de VVD.
Raadsvergadering schorsen
Daarna wilden de oppositiepartijen ook eerst de kans krijgen om intern hierover te overleggen. Ze deden daarom de oproep om de raadsvergadering te schorsen, maar de coalitiepartijen wilden daar niets van weten. Zij wilden gewoon doorgaan.
Vorige week donderdag ging de benoeming van de wethouders in de gemeente Veere op het allerlaatste moment niet door vanwege twijfels over de integriteit van een van de beoogde wethouders. In eerste instantie werd besloten de identiteit van de beoogd wethouder niet bekend te maken, maar daar kwam de coalitie maandag op terug.
In zijn eentje
SGP/ChristenUnie, DTV en de VVD hebben burgemeester Van der Zwaag gevraagd om de wethouders Arie Schot (SGP/CU) en Marcel Steketee (DTV) woensdag al te beëdigen. De coalitie wil de 'huidige kwetsbare bestuurlijke situatie' niet langer laten voortduren. Burgemeester Van der Zwaag bestuurde Veere in zijn eentje.
Twee hoofdrolspelers na stevig debat in raad Veere
De man wiens integriteit op dit moment onderzocht wordt, Bert van Halderen (VVD), staat volledig achter het besluit staat om eerst de wethouders Schot en Steketee te installeren. "Uit collegialiteit vind ik dat prima. De coalitie moet aan de slag", liet Van Halderen weten.
Nieuwe melding
Uit een eerste onderzoek naar de drie wethouders kwam niks naar boven wat een benoeming kon tegenhouden, maar vorige week woensdag kwam er een nieuwe melding over Van Halderen binnen. Die wordt nu onderzocht.
Wat ongetwijfeld ook meespeelt bij de harde toon van het debat in de gemeente Veere is wat eraan vooraf ging. De SGP/ChristenUnie was namelijk na de verkiezingen in gesprek met het CDA en de PvdA/GroenLinks over het vormen van een nieuw college, maar trok daar de stekker uit, vanwege de vermeende niet-constructieve houding van de andere twee partijen.
Kwaad bloed
Dat zette kwaad bloed bij het CDA en de PvdA/GroenLinks, die aangaven zich niet te herkennen in het beeld dat de SGP/ChristenUnie schetste. Deze sentimenten zullen ongetwijfeld meespelen in het felle debat dat nu gevoerd wordt.
Uiteindelijk ging de SGP in zee met VVD en DTV. Dat was opvallend, want de SGP/ChristenUnie heeft nog in april het vertrouwen in DTV opgezegd.
Vertrouwensbreuk
Er was volgens de SGP/ChristenUnie een vertrouwensbreuk ontstaan door de manier waarop Adri Roelse, fractievoorzitter van DTV het zakelijk handelen van raadslid Albert Maljaars van de SGP/ChristenUnie aan de kaak had gesteld. Daarnaast had hij met de pers gesproken over de coalitievorming en daarin ook zijn voorkeur voor een portefeuille naar buiten gebracht.