'Sluiting Beatrixschool onfatsoenlijk en onwettig'

'Sluiting Beatrixschool onfatsoenlijk en onwettig'
'Sluiting Beatrixschool onfatsoenlijk en onwettig' © Omroep Zeeland
'Sluiting Beatrixschool onfatsoenlijk en onwettig'
'Sluiting Beatrixschool onfatsoenlijk en onwettig' © Omroep Zeeland
"Wij hebben dit totaal niet zien aankomen," vertelt Harm-Paul Eijgenhuijsen. Hij is ouder van één van de leerlingen en onder meer lid van de medezeggenschapsraad (MR) van de school. "Drie weken geleden kregen wij nog te horen dat alles goed was."

'Nog tenminste één jaar op deze locatie'

Volgens Eijgenhuijsen was er sprake van een samenwerking en fusie met basisschool De Meie in Zierikzee, waardoor de toekomst van de school weer zeker zou zijn. "Er werd zelfs toegezegd dat de Beatrixschool nog voor tenminste één jaar op deze locatie zou blijven."
Niet alleen de ouder maken zich boos over deze kwestie. Ook meerdere politici in de gemeente en de provincie maken zich boos. Zo noemt ook de fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten Gerwi Temmink het 'onverantwoord'. Ook vraagt hij zich af hoe de ouders nu op zo'n korte termijn het vervoer moeten gaan regelen.
Momenteel zitten er twaalf leerlingen op de school in Zierikzee, maar na de zomer vertrekken er drie naar een andere school en waardoor het volgens de schoolleiding onverantwoord wordt om door te gaan. "De kinderen zouden kunnen vereenzamen in de kleine school", zegt bestuurder Peter Hofstede.

'Onwettig en onfatsoenlijk'

Het besluit om de school te sluiten is afgelopen dinsdag genomen zonder de MR te raadplegen. "Dat kan niet. Dat is onwettig en onfatsoenlijk", reageert Eijgenhuijsen. "Het vertrouwen in de leiding is nu volledig weg."
De ouders van de leerlingen en MR laten het er niet bij zitten en dienen een klacht in bij de geschillencommissie voor de wijze van handelen. Eijgenhuijsen zelf zal vanavond bij de gemeenteraad Schouwen-Duivenland inspreken om aandacht te vragen voor de onwenselijke situatie die is ontstaan.

'Dit is zó ondoordacht'

"Er moet nu vervoer worden geregeld om de kinderen in Goes of Middelburg te krijgen en de gemeente moet dat betalen", vindt Eijgenhuijsen. "Het is maar de vraag of de gemeente dat wil doen, want die is altijd voor de fusie met andere scholen geweest om zo de Beatrixschool en het speciale onderwijs in Zierikzee te behouden. Dit is zó ondoordacht."
Peter Hofstede liet eerder weten dat het wat de school betreft om een tijdelijke sluiting gaat, maar daar gelooft Eijgenhuijsen niets van. "De directeur heeft ons dinsdag letterlijk gezegd 'De stekker gaat er uit. Dit is het einde, punt.' Ik hoop van harte dat dat besluit wordt teruggedraaid", besluit hij.

Lees ook: