Nog geen vonnis voor echtpaar dat man zou hebben kaalgeplukt

Nog geen vonnis voor echtpaar dat man zou hebben kaalgeplukt
Nog geen vonnis voor echtpaar dat man zou hebben kaalgeplukt © Omroep Zeeland
De rechtbank van Middelburg
De rechtbank van Middelburg © Omroep Zeeland
Het Openbaar Ministerie had tegen het Middelburgse echtpaar een jaar cel geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook wilde het OM dat het echtpaar de 232.606 euro die ze van de man zouden hebben 'gekregen' binnen drie maanden zou terugbetalen.

Mishandeling

Het echtpaar wordt verdacht van vier zaken: oplichting, mishandeling, het vervalsen van documenten en diefstal. De twee werden al in het najaar van 2015 opgepakt. Het onderzoek naar financiële transacties nam veel tijd in beslag. Nu, ruim twee jaar later, diende de rechtszaak vandaag bij de rechtbank in Middelburg.
Van de rechter moet er dus meer onderzoek plaatsvinden op het gebied van de mishandeling. De rechter wil weten of het feit dat de verdachten de mantelzorgers van het slachtoffer waren, een goede gezondheidszorg in de weg heeft gestaan en zo de gezondheid van het slachtoffer heeft verslechterd. Dat is dan geen mishandeling in de traditionele zin van het woord, maar meer het onthouden van zorg.

'Allemaal schenkingen'

Het Middelburgse echtpaar heeft alle beschuldigingen ontkend. Zo wilde Ko volgens hen niet veel hulp en wilde hij bijvoorbeeld ook niet dat zijn huis werd schoongemaakt. Het geld dat ze van hem kregen, waren volgens het stel allemaal schenkingen. Volgens de twee verdachten zijn de verklaringen van hun buren en een verpleegkundige in deze zaak vooral bedoeld om hun eigen straatje schoon te vegen.
<p>Andere buren van de 85-jarige Ko seinden in september 2015 de politie in. Ze maakten zich zorgen over de bejaarde Middelburger. Agenten troffen hem uiterst onverzorgd aan in een sterk vervuilde woning. De man bleek regelmatig te worden bezocht door twee mantelzorgers. De man (42) en vrouw (41) bezochten de man anderhalf jaar lang en hadden toegang tot zijn financiën. Na het ingrijpen door de bezorgde buren werd Ko in het najaar van 2015 opgenomen in een instelling. Daar werd hij goed verzorgd en kwam hij acht kilo aan. Helaas heeft Ko niet erg lang kunnen genieten van de goede zorg. In maart 2016, een half jaar na zijn opname, is hij overleden.</p>
De rechtbank realiseert zich dat het vervelend is voor alle betrokken partijen dat er nu geen uitspraak komt. De zaak is aangehouden. Wanneer de zaak weer verder gaat, is niet bekend.

Lees ook: