Duivenmelker is ten einde raad; 'Roofvogels hebben al twaalf van mijn duiven gepakt'

Duivenmelker is ten einde raad; 'Roofvogels hebben al twaalf van mijn duiven gepakt'
Duivenmelker is ten einde raad; 'Roofvogels hebben al twaalf van mijn duiven gepakt' © Omroep Zeeland
Red de duivenmelker van de roofvogel
Volgens Kleppe ligt het probleem bij de bescherming van roofvogels. "Ze worden nu gepamperd en dat is echt niet meer nodig. Jaren geleden ging het slecht en moesten roofvogels worden beschermd, maar inmiddels zijn er weer zoveel dat juist de duiven gevaar lopen."

'We halen ook geen ramen weg'

De Vogelbescherming kijkt er anders tegenaan. Volgens hen gaan er meer duiven dood doordat ze tegen een raam aanvliegen, dan dat ze door roofvogels worden gegrepen. "En ramen halen we ook niet weg omdat er duiven tegenaan vliegen", aldus Marieke Dijksman van de Vogelbescherming. Het zou ook helemaal niet zo goed gaan met de roofvogels in Nederland, alleen het aantal slechtvalken neemt toe.
Duivenmelker Rinus Kleppe is dit jaar al 12 postduiven kwijtgeraakt aan roofvogels
Duivenmelker Rinus Kleppe is dit jaar al 12 postduiven kwijtgeraakt aan roofvogels © Omroep Zeeland
Toch is Kleppe er heilig van overtuigd dat roofvogels zijn prijsdieren grijpen. "Dat doet toch wel wat met je, want je kweekt ze zelf en traint ze van kleins af aan." Maar van hem hoeven niet alle roofvogels weg. "Nee hoor, absoluut niet, ik vind ze heel erg mooi, maar wat mij betreft laten we gewoon de natuur de natuur. Van de roofvogels valt er dan wel eens een ei uit het nest en van mijn duiven wordt er wel eens één gegrepen, maar dat is de natuur."