Kijk terug: presentatie cold case team over verdwijning Herman Ploegstra

Kijk terug: presentatie cold case team over verdwijning Herman Ploegstra
Kijk terug: presentatie cold case team over verdwijning Herman Ploegstra © Omroep Zeeland
Volledige bewonerspresentatie cold case team over Herman Ploegstra
De 35-jarige kraanmachinist Herman Ploegstra uit IJzendijke verdween in oktober 2010, onder verdachte omstandigheden. De politie gaat ervan uit dat hij het slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Luchtfoto's van toen en nu

Het cold case team heeft sinds het heropenen van de zaak niet stilgezeten. Zo heeft het team Hermans auto opnieuw onderzocht, meerdere getuigen opnieuw verhoord en met een helikopter over de omgeving gevlogen, om de luchtfoto's van toen en nu met elkaar te vergelijken.
Teamleider cold case team over ontwikkelingen in de zaak Ploegstra
De politie wil reuring in IJzendijke brengen om de zaak Ploegstra eindelijk op te lossen. Het cold case team vermoedt dat het antwoord dichtbij is, maar op dit moment zijn er nog geen verdachten in beeld. Er is ook nog altijd een beloning uitgeloofd voor de gouden tip: 15.000 euro. Die beloning staat al jarenlang uit, maar heeft nog niets opgeleverd.

Beloning verdubbeld

De familie en het televisieprogramma Vermist hebben in oktober 2014 de beloning verdubbeld tot 30.000 euro, maar ook die verhoogde beloning leidde niet tot de gouden tip. Inmiddels is die verdubbeling niet meer van kracht en is dus nog 'alleen' de originele beloning van politie en justitie van 15.000 euro over.
<p>In oktober 2010 verdween de toen 35-jarige Herman Ploegstra spoorloos. Een rechercheonderzoek leverde geen aanwijzingen op. Na bijna acht jaar heeft het Cold Case Team van de politie Zeeland-West-Brabant besloten deze zaak te heropenen.</p>
De politie hoopt dat dankzij de zogenoemde bewonersparticipatieavond mensen uit het dorp naar voren komen met nieuwe informatie over de zaak. Tegelijkertijd is het cold case team ook realistisch. De kans is klein dat iemand zijn vinger opsteekt en zegt: "Ik heb het gedaan." Maar bij het bestuderen van het oorspronkelijke onderzoek is volgens het cold case team gebleken dat nog lang niet alle getuigen het achterste van hun tong hebben laten zien.

Kritisch op het oorspronkelijke onderzoek

Het cold case team is sowieso erg kritisch op het oorspronkelijke onderzoek. Zo zou er niet, of in ieder geval onvoldoende, gekeken zijn op plaatsen waar Herman zich op dat moment mogelijk had kunnen bevinden. Ook zouden niet alle mogelijke getuigen verhoord zijn en waren bij sommige getuigen die wél ondervraagd zijn volgens het cold case team de verhoren niet grondig genoeg.
Daarom heeft het cold case team besloten om het volledige oorspronkelijke onderzoek opnieuw uit te voeren, inclusief alle verhoren en het forensisch onderzoek. Bovendien zijn er al meerdere bruikbare tips binnengekomen sinds het heropenen van de zaak. De politie is tevreden over het aantal binnengekomen tips, maar hoopt op meer, mede dankzij deze informatieavond. Aan de 25 aanwezige IJzendijkenaren werden enkele vragen voorgelegd, die de politie graag snel beantwoord wil zien.

Lees ook:

Tijdens de presentatie zette het cold case team nogmaals de feiten rond Ploegstra's vermissing op een rij. Herman vertrok thuis rond 19.15 uur en reed naar de sportschool. Daar reed hij tussen 21.15 en 21.30 uur weg, maar hij zou nooit thuis aankomen.

Bloedspatten in de auto

Tussen 23.15 en 23.30 uur vonden vrienden zijn auto, haastig in de berm geparkeerd, met de sleutels nog in het contact en zijn portemonnee en brandweerpieper lagen naast de auto. Bij forensisch onderzoek werden later kleine bloedspatten in de auto gevonden.
Kaart van route die Herman Ploegstra aflegde op dag van zijn verdwijning
Kaart van route die Herman Ploegstra aflegde op dag van zijn verdwijning © Politie
Het cold case team gaat uit van een misdrijf. Daarbij wordt rekening gehouden met drie scenario's: dat het gaat om een misdrijf vanuit de familiale kring, de relationele sfeer of het crimineel circuit.

Tweede telefoon

Het cold case team bevestigt het beeld dat eerder in documentaires van misdaadjournalisten Peter R. de Vries en John van den Heuvel werd geschetst, namelijk dat Ploegstra er een dubbelleven op nahield. Hij ging vreemd en onderhield met behulp van een tweede telefoon contact met zijn buitenechtelijke sekspartners.
Het cold case team vermoedt nu dat meerdere 'bekenden' van Herman belang hadden bij het laten verdwijnen van zijn 'geheime vrouwtjes-telefoon', zoals de politie het toestel omschrijft. Het cold case team hoopt dat er inwoners van IJzendijke zijn die weten wie er mogelijk baat bij zou kunnen hebben om Ploegstra's tweede telefoon te laten verdwijnen. Verder had Herman volgens het cold case team ruzie met één of meer collega-brandweermannen.

Uitgescheurde pagina

In zijn notitieboekje werd een uitgescheurde pagina gevonden. In de pagina eronder stond een vreemde tekst doorgedrukt. Herman schreef daarin onder meer: "Na al die tijd ben ik er vorige week achter je karakter gekomen", en: "Ik geef om je maar niet op zoo'n manier." Het cold case team wil nu weten om wie dit gaat.
Notitie van Herman Ploegstra, over wie heeft hij het hier?
Notitie van Herman Ploegstra, over wie heeft hij het hier? © Politie
In Hermans agenda werden ook meerdere vreemde symbolen gevonden. Vermoedelijk waren dit notities voor ontmoetingen met iemand. Mogelijk weet degene met wie Herman die afspraken maakte meer over wat er met hem is gebeurd.
Mysterieuze notitie in agenda van Herman Ploegstra
Mysterieuze notitie in agenda van Herman Ploegstra © Politie
Wat voor symbool dat is, wil teamleider Ralph Nagelkerke van het cold case team niet zeggen. "Ik ga niet vertellen wat wij denken dat het zou kunnen zijn, ik vraag u om aan ons te vertellen wat u denkt dat het is", zei hij tegen de aanwezigen.

Mysterieuze notities

Het cold case team hoopt dat dorpsgenoten meer weten over deze geheime afspraakjes en mysterieuze notities in zijn agenda. Mogelijk hebben deze notities te maken met Hermans buitenechtelijke escapades, maar het kan ook iets te maken hebben met een ander scenario: dat van zijn vermeende criminele contacten.
Mysterieuze notitie in agenda van Herman Ploegstra
Mysterieuze notitie in agenda van Herman Ploegstra © Politie
Zo heeft Herman voor zijn verdwijning meerdere keren tegen zijn broers gezegd dat hij werd bedreigd, maar niemand kan die bedreigingen bevestigen. "De door Herman geuite bedreigingen zijn door niemand anders waargenomen dan door Herman zelf", staat te lezen in de presentatie van het cold case team.

Kogel onder de ruitenwisser

Volgens zijn broers had Herman een envelop met daarin een kogel onder zijn ruitenwisser gevonden, waren zijn banden herhaaldelijk lekgestoken, werd hij meerdere malen achtervolgd en kreeg hij 's nachts vaak dreigende telefoontjes. Volgens het cold case team is daar nog geen hard bewijs voor, maar het is wel een van de scenario's die nu onderzocht worden.
Sinds de heropening van de zaak heeft het cold case team van de politie al meerdere zaken in beslag genomen die relevant zijn voor het onderzoek. Bij de presentatie kondigt het team aan dat er mogelijk meerdere huiszoekingen zullen volgen en dat de komende tijd meer goederen voor onderzoek in beslag genomen zullen worden.

Nogmaals het briefje van dochter Anouk

Tot besluit van de informatieavond toont het cold case team nogmaals het briefje van dochter Anouk, om alle aanwezigen ervan te doordringen dat nu nog steeds na acht jaar de familie van Herman nog altijd niet weet wat er gebeurd is met hun man, broer, vader of zoon. Iedereen die nog informatie wordt opgeroepen om die nu alsnog te delen, zodat zijn familieleden eindelijk de antwoorden krijgen waar ze nu al bijna acht jaar op wachten.

Lees ook: