Zeeland gaat fase 2 in: zeer hoge kans op natuurbrand door droogte

Zeeland gaat fase 2 in: zeer hoge kans op natuurbrand door droogte
Zeeland gaat fase 2 in: zeer hoge kans op natuurbrand door droogte © Omroep Zeeland
© Martijn de Koeyer
De vijf kleuren - lichtgroen, groen, geel, oranje en rood - zijn opgedeeld in twee fases. "De kleuren waren gekoppeld aan de operationele inzet, maar ook gericht op het publiek", zegt woordvoerder Corrie Brand van de VRZ. "We hebben gemerkt dat de kleurcodes verwarring gaven voor het publiek, door de associatie met de weercodes. Daarom is besloten om voortaan van fase 1 en fase 2 te spreken."

Van 'niks aan de hand' tot 'extra alert'

Tijdens fase 1 worden geen extra maatregelen getroffen om natuurbrand te voorkomen. Fase 2 wordt ingesteld als er een langere tijd van droogte wordt verwacht. Hierdoor is de kans aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn extra alert.
Mensen kunnen gewoon de natuur in, maar vuur maken is niet toegestaan. "In deze fase vragen we ook actief aan inwoners en recreanten om extra alert te zijn op het ontstaan van brand."
"Bij de oude situatie merkten we dat mensen niet meer de natuur in durfden bij een code rood", gaat Brand verder. "Dat kwam omdat deze code bij extreem weer ook wordt afgegeven. Die verwarring is nu in ieder geval weg."
<p>De veiligheidsregio Zeeland informeert op verschillende kanalen.</p><p>- website: <a href="https://www.zeelandveilig.nl/">zeelandveilig.nl</a><br> - Twitter: <a href="https://twitter.com/VRZ">@VRZ</a><br> - Facebook: <a href="https://www.facebook.com/zldveilig/">Zeeland Veilig</a><br> - NL-Alert, de website van de betreffende gemeente(n)<br> - via calamiteitenzender Omroep Zeeland</p>