'Atheïstische dominee' Klaas Hendrikse overleden

Klaas Hendrikse (archieffoto)
Klaas Hendrikse (archieffoto) © ANP
In 2007 veroorzaakte Hendrikse veel ophef met de verschijning van het boek Geloven in een God die niet bestaat. Hij verscheen overal in de media en het leverde hem de bijnaam van de 'atheïstische dominee' op.

Verbanning

Zijn uitspraken en het boek leidden bijna tot een verbanning uit de kerk. Een speciaal college startte een onderzoek of hij met zijn boek de fundamenten van de kerk had aangetast.
In 2010 besloot Hendrikse niet langer mee te werken aan het onderzoek. Hij voelde er weinig voor om de laatste jaren voor zijn pensioen verwikkeld te zijn in een kerkprocedure. Uiteindelijk kwam de kerkenraad tot de conclusie dat Hendrikse de fundamenten niet had aangetast.
Dominee Klaas Hendrikse overleden
Naar aanleiding van de ophef kwam de Protestantse Kerk Nederland met een rapport waarin het tot de conclusie kwam dat er ruimte is voor verschillende opvattingen, maar dat niet alles over God kan worden gezegd.

'Ben in alle valkuilen getrapt'

"Ik ben van alle kanten verguisd, maar ben in die stroom van kritiek redelijk overeind gebleven", zei Hendrikse in april nog in het Omroep Zeeland radioprogramma de Zeeuwse Kamer over de hele affaire. "Ik heb een boek geschreven waarin ik heb verantwoord of je uberhaupt kunt geloven zonder dat je gelooft dat God bestaat", ging hij verder. "Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar dat is uiteindelijk mijn overtuiging geworden. En gaandeweg heb ik gemerkt dat het ook gewoon werkt."

Predikant uit nieuwsgierigheid

Hendrikse is, in tegenstelling tot veel andere, geen predikant geworden uit roeping zei hij zelf over zijn keuze. "Het was veel meer uit verbazing. Ik heb wel naar het stemmetje geluisterd, maar begreep er helemaal niks van", zei Hendrikse in april. "Toen was ik nieuwsgierig. Dat hele christelijke mechanisme van een God en een Jezus en dat bidden. Dat was voor mij een totaal vreemde wereld. Ik ben er als kind al van overtuigd geraakt dat God niet bestaat en dat maakte het natuurlijk extra spannend."

Blijven prediken

In 2012 nam hij afscheid van de Koorkerk in Middelburg. Daar was hij sinds 1983 predikant. Eerst als invaller en vanaf 1988 als vaste predikant. Na zijn pensioen predikte hij nog af en toe in Zierikzee.
De afscheidsdienst van Hendrikse vindt aanstaande dinsdag plaats in de Koorkerk in Middelburg.

Lees ook: