Voor het eerst koken zonder gas op het Scheldemond College

Dertig jaar lang hebben de leerlingen van het Scheldemond College in Vlissingen gekookt op gas, dus het was wel tijd voor wat vernieuwing. De keuken bestaat nu uit elektrische fornuizen die werken op zonne-energie. Niet alleen duurzaam, maar ook prettiger werken, zo zeggen de leerlingen.

De 15-jarige Aniscia is vierdejaars en benoemt de voordelen van het nieuwe fornuis: "Het verbruikt minder energie en het eten wordt sneller gaar." Daarnaast is het volgens de 16-jarige Yusra ook een stuk veiliger. "Als je een gasfornuis vergeet uit te zetten en je wilt het schoonmaken kan de doek in de fik vliegen. Dat is vorig jaar gebeurd, gelukkig is het goed afgelopen, maar dat willen we niet nog eens meemaken", vertelt Yusra.

Vijfhonderd zonnepanelen

De school heeft afgelopen zomer vijfhonderd zonnepanelen op het dak laten plaatsen. "De zonnepanelen wekken 135.000 kilowattuur per jaar en dat is gelijk aan wat we de afgelopen drie jaar verbruikten", zegt hoofd facilitaire zaken Marnix Israël. Ook is de school bezig met de overgang naar LED-verlichting om nog meer geld te besparen.

Deel dit artikel:

Reageren