Standbeeld voor oprichter Porgy en Bess; 'Frank gaf deze stad kleur'

Standbeeld voor oprichter Porgy en Bess; 'Frank gaf deze stad kleur'
Standbeeld voor oprichter Porgy en Bess; 'Frank gaf deze stad kleur' © Omroep Zeeland
Terneuzen verandert in New Orleans voor oprichter Porgy en Bess
Het beeld staat voor het voormalige stadhuis in de Noordstraat op steenworp afstand van het jazzcafé. Volgens Ingrid Koulen zou haar vader trots en blij zijn geweest met het beeld. "Mijn vader noemde zich vroeger Surinamer, later zei hij: ik ben van Terneuzen."
Frank Koulen kwam in 1944 als militair vanuit Suriname naar Terneuzen, waar hij vervolgens in 1957 een lunchroom begon. Hij vernoemde die naar de Amerikaanse opera Porgy en Bess van George Gershwin.
Dochter Ingrid bij het beeld van Frank Koulen
Dochter Ingrid bij het beeld van Frank Koulen © Omroep Zeeland
De lunchroom ontwikkelde zich al snel tot een muziekcafé met een smeltkroes aan stijlen, maar wel met de nadruk op Franks favoriete muziek: jazz. Koulen slaagde erin een aantal grote namen naar de Scheldestad te halen. Onder meer Oscar Harris, Toots Thielemans, Chet Baker, Boy Edgar en Art Blakey traden op. Koulen overleed in 1985.

'Frank gaf kleur'

Frank Deij - vorig jaar nog als wethouder - nam het initiatief voor het standbeeld. Hij vond dat Koulen een standbeeld verdiende, omdat hij met het jazzcafé Terneuzen op de kaart heeft gezet. "Een stad heeft behoefte aan mensen die de stad kleur geven, en dat deed Frank."
Het beeld van Koulen kwam er uiteindelijk door een crowdfunding te starten.

Lees ook: