Nog meer kruiskwallen in het Veerse Meer

Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer
Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Sinds begin deze maand geldt op meerdere plekken in het Veerse Meer een waarschuwing voor Japanse kruiskwallen. Die waarschuwing geldt voor Wolphaartsdijk, Kortgene en nu dus ook voor De Piet. Je mag daar nog wel gewoon zwemmen, maar badgasten worden met behulp van borden gewaarschuwd om extra goed op te letten.

Jeukende en rode huid

Wie in aanraking komt met de Japanse kruiskwal, houdt daar meestal een geprikkelde, jeukende en rode huid aan over. Als er een heftigere reactie optreedt, wordt geadviseerd een huisarts te bezoeken. Dan kun je namelijk allergisch zijn voor het gif van de kwal en dan kan een kwallensteek gevaarlijk zijn. De GGD adviseert om bij acute en allergische reacties medische hulp in te roepen.
<p>De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruis dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels, met daarin de netelcellen waarmee het dier venijnig kan steken. Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.</p>
Vorig jaar zijn drie mensen naar het ziekenhuis gegaan na een kwallenbeet van een Japanse kruiskwal.

Lees ook: