Japanse duizendknoop in de tuin? Dit moet je doen!

Japanse duizendknoop in de tuin?
De Japanse duizendknoop rukt in heel Nederland op. Op sommige plekken is het een ware plaag. In Amersfoort bijvoorbeeld hebben ze er zoveel last van dat de schade is opgelopen tot een half miljard euro. De plant heeft zo'n kracht dat hij dwars door funderingen heen groeit en stoepen of fietspaden omhoog duwt.
De Japanse duizendknoop groeit dwars door wegen heen
De Japanse duizendknoop groeit dwars door wegen heen © Omroep Zeeland

Doorwoekeren richting stad

De gemeente Amersfoort stuurde hun inwoners een brief met daarin de vraag of ze willen kijken of er een Japanse duizendknoop in hun tuin groeit. Als dit het geval is, komt de gemeente langs om de plant chemisch te bestrijden. Volgens waterschap Scheldestromen is het zo erg in Zeeland nog niet, maar moeten we snel aan de slag om te voorkomen dat de plant doorwoekert richting stad.
<h2>Hoe herken ik de Japanse duizendknoop?</h2><p>- holle stengel, lijkt op bamboe<br> - eind van de zomer komen er witte bloemetjes uit<br> - bladstengels zijn rood<br> - op de blaadjes (5 tot 7 cm) kunnen rode vlekjes verschijnen</p>

Japanse rabarber?

Heb je je Japanse duizendknoop weggehaald, maar vind je het zonde om weg te gooien? De plant schijnt ook een lekker maaltje te zijn, dat te vergelijken is met rabarber. Dat laten Annemary en Chantal weten als reactie op dit artikel.
Uiteraard is het voor het opeten wel zaak om na te gaan of de plant mogelijk bestrijdingsmiddelen bevat.

Lees ook: