Straks nog maar één nachtapotheek in Zeeland

Nog maar één nachtapotheek, maar dat is minder slecht nieuws dan je denkt
Nu kun je na 18.00 uur nog terecht bij een van de drie apotheken die ook 's avonds en 's nachts open zijn. Na 1 januari kun je van 18.00 tot 23.00 uur terecht bij de dienstdoende avondapotheek. Maar in de nachtelijke uren, van 23.00 tot 08.00 uur, kun je voor medicijnen alleen nog terecht bij de nachtapotheek in Goes en de uitdeelrobot in Oostburg.

'Kosten beperken'

Op dit moment zijn er dus drie apotheken 's nachts open in onze provincie: naast die in Goes gaat het om apotheken in Vlissingen en Terneuzen. Na de jaarwisseling is daarvan dus alleen de Goese nachtapotheek nog over en die zogenoemde uitdeelrobot in Oostburg. Daar kun je een recept ophalen uit een automaat.
Lade vol medicijnen in een apotheek
Lade vol medicijnen in een apotheek © ANP
De nachtelijke patiënten zullen volgens Peter de Doelder, de voorzitter van de farmaceutische zorg in Zeeland, weinig van deze wijziging merken. De medicijnen worden namelijk per koeriersdienst bezorgd. Door het aantal nachtapotheken terug te brengen naar één, kunnen de kosten laag gehouden worden. En dat is nodig, want de overheid stopt met het subsidiëren van de nachtapotheken in dunbevolkte gebieden zoals Zeeland.

45 euro

In zulke dunbevolkte gebieden worden nachtapotheken nog deels door de overheid gesubsidieerd, maar die subsidieregeling stopt per 1 januari. Door nachtapotheken te sluiten kunnen de apothekers de kosten drukken. Waar de eigen bijdrage voor zo'n nachtelijk recept je 50 tot 60 euro kost, verwacht De Doelder dat je daar na 1 januari zo'n 45 euro neer zal moeten tellen.
Apotheek
Apotheek © Omroep Zeeland
Daarnaast worden vanaf de jaarwisseling de huisartsen die nachtdienst hebben, voorzien van extra medicijnen. De inschatting is de de huisartsen daarom minder vaak medicijnen nodig hebben uit de nachtapotheek. Als patiënten tussen 23.00 en 08.00 uur medicijnen nodig hebben die de huisarts niet in zijn koffertje heeft dan wordt de nachtapotheek ingeschakeld en komt een koerier de ontbrekende medicijnen bij de patiënt bezorgen.

'Zorg verbeteren'

Het sluiten van de nachtapotheken ziet De Doelder dan ook niet als de zoveelste bezuiniging in en daardoor ook verloedering van de zorg. "We doen dit om de kosten voor de patiënt laag te houden en wij denken dat we met deze nieuwe werkwijze de zorg voor de patiënt zelfs kunnen verbeteren."