'Mensenredder Naerebout ook inspiratiebron voor de helden van nu'

'Mensenredder Naerebout ook inspiratiebron voor de helden van nu'
'Mensenredder Naerebout ook inspiratiebron voor de helden van nu' © muZEEum
Het muZEEum organiseert een Frans Naereboutdag
Frans Naerebout werkte als loods in Vlissingen. Het was zijn taak om de schepen van de VOC veilig de haven in te loodsen. Toen op 25 juli 1779 het compagnieschip Woestduyn bij vliegende storm aan stukken sloeg voor de kust, redde hij samen met zijn broer Jacob en zes andere dappere Vlissingers 87 van de ruim honderd opvarenden.

Heldenmoed en stuurmanskunst

Ook na dat heldhaftige voorval toonde hij volgens historische bronnen nog meerdere keren 'blijken van heldenmoed en stuurmanskunst'. Zoals het binnenbrengen van De Zuiderburg, die zonder roer in het ijs ronddreef. Naerebout wist het schip vanuit Westkapelle te bereiken en naar Plymouth te brengen. In plaats van een roer gebruikte hij enkele zware kabels.
Al deze onbaatzuchtige daden leverden hem wel eer en af en toe een gedenkpenning op, maar geen inkomsten. Hij verdiende uiteindelijk de kost als garnalenvisser, lantaarnopsteker, bode en sluiswachter. Hij overleed in 1818. Rijk werd hij niet van zijn heldendaden, maar zijn naam en reputatie als mensenredder leeft wel voort in namen van reddingsbrigades en reddingsboten.

De helden van nu

De tentoonstelling in het muZEEum gaat niet alleen over geschiedenis, maar ook over het hier en nu. "De tentoonstelling is vooral ook gericht op kinderen. Want Naerebout kan ook dienen als inspiratiebron voor de helden van nu", vindt Verbeeck.
Frans Naerebout kijkt uit over de Westerschelde
Frans Naerebout kijkt uit over de Westerschelde © muZEEum
Het muZEEum besteedt het hele jaar meer aandacht aan Frans Naerebout, maar zaterdag is er een speciale Frans Naereboutdag met tal van activiteiten, waaronder optredens van het Scheldeloodsenkoor, rondleidingen voor gezinnen en de boekpresentatie van De Wolkenkijker door Marja Visscher.

Levensverhaal

Het muZEEum heeft ook een expositie ingericht over Frans Naerebout, waarbij met behulp van strips zijn levensverhaal wordt verteld. Er zijn ook originele historische documenten met het handschrift van Naerebout zelf te zien. Ook is het bekende schilderij van de Woestduyn speciaal voor de expositie geleend en tijdelijk naar het muZEEum verhuisd.
Frans Naerebout in het muZEEum
Frans Naerebout in het muZEEum © muZEEum