Water- en windenergie en duurzame teelt voor een beter klimaat

Water- en windenergie en duurzame teelt voor een beter klimaat
Water- en windenergie en duurzame teelt voor een beter klimaat © Omroep Zeeland
Water- en windenergie en duurzame teelt voor een beter klimaat
Het gaat om een initiatief van Urgenda, dat is de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken. Deze en volgende week staat Friesland centraal met een poging om twee weken lang geen druppel benzine te gebruiken en zo aandacht te vragen voor het milieu en voor klimaatverandering. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: "In Friesland doet iedereen mee, mensen gaan fietsen en ik heb gehoord dat mensen zelfs te paard gaan om zich te verplaatsen."

Klimaat behoorlijk aanwezig

Bij de Jacobahaven presenteerden zich aan de landelijke pers en belanghebbenden onder meer Seafarm, dat op een duurzame manier vis op land kweekt en het bedrijf Zilte Teelten, dat lamsoren en zeekraal op land teelt. Volgens Ben de Reu, gedeputeerde milieu is het klimaat behoorlijk aanwezig. "Het ene moment staat het water de boeren aan de lippen, het andere moment hebben ze een tekort aan water."

Roeifietsen

Drie roeifietsers onder leiding van Derk Thijs begonnen vanmorgen vroeg aan een eendaagse tocht naar Friesland, ook om aandacht te vragen voor de klimaatveranderingen. De bus van belanghebbenden reed overigens van Middelburg naar Ferwert in Friesland op biodiesel.