Geen kruiskwallen meer in natuur- en recreatiegebied De Piet

Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer
Japanse kruiskwal gevonden in het Veerse Meer © Omroep Zeeland
Bij Wolphaartsdijk en Kortgene zitten nog wel kruiskwallen. Je mag daar zwemmen, maar met behulp van borden waarschuwt de provincie om extra goed op te letten.
<p>De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruis dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels, met daarin de netelcellen waarmee het dier venijnig kan steken. Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.</p>

Prikkende, jeukende huid

Wie in aanraking komt met de Japanse kruiskwal, houdt daar meestal een geprikkelde, jeukende en rode huid aan over. Als er een heftigere reactie optreedt, wordt geadviseerd een huisarts te bezoeken. Dan kun je namelijk allergisch zijn voor het gif van de kwal en dan kan een kwallensteek gevaarlijk zijn.
Vorig jaar kwamen drie mensen in het ziekenhuis door toedoen van de kruiskwal. De GGD adviseert om bij acute en allergische reacties medische hulp in te roepen.