Sluis heeft er een derde reus bij! En hij heet Filips...

Sluis heeft er een derde reus bij! En hij heet Filips...
Sluis heeft er een derde reus bij! En hij heet Filips... © Omroep Zeeland
Aangenaam, dit is de nieuwe stadsreus van Sluis
In Zeeland was Sluis de eerste plaats met een eigen stadsreus. In 2010 werd Jantje van Sluis gepresenteerd als stadsreus. In 2014 kwam daar Johan Hendrik van Dale bij. Hulst heeft al sinds 2011 een stadsreus, Maximiliaan, maar die wordt nauwelijks meer in het openbaar gepresenteerd, wegens gebrek aan vrijwilligers.

De Goede blijft niet in Sluis

Het is niet de bedoeling dat de nieuwe stadsreus in Sluis blijft. Samen met de twee andere Stadsreuzen zal Filips de Goede mee gaan doen aan allerlei optochten van stadsreuzen in heel Europa, ter promotie van Sluis.
<p>Filips de Goede staat ook wel bekend als Filips III van Bourgondië. Hij was behalve hertog van Bourgondië ook landsheer van Vlaanderen en later ook Zeeland. Hij heeft tijdens zijn leven veel hervormingen doorgevoerd, die het bestuur van zijn gebied makkelijker moesten maken. Zo voerde hij een centraal bestuur, een centrale rechtspraak en centrale belastinginning in.</p><p>Om het centrale overleg mogelijk te maken stelde hij een Staten-Generaal in. De eerste bijeenkomst was in 1464 in Brugge. Deze bijeenkomst staat ook wel bekend als de eerste vergadering van de Staten-Generaal in de geschiedenis.</p><p>Zijn hervormingen bleken later de basis te zijn voor de vorming van de Nederlanden als land.</p>