Veere krijgt zijn kasteel terug! (in 3D)

Veere krijgt zijn kasteel terug! (in 3D)
Veere krijgt zijn kasteel terug! (in 3D) © Walcherse Archeologische Dienst
Veere krijgt zijn kasteel terug! (in 3D)
"Het is best complex als je het apparaat bekijkt, maar waar wij natuurlijk in geïnteresseerd zijn is het verhaal dat erachter zit, achter deze plek", zegt Bram Silkens. Hij is namens de Walcherse Archeologische Dienst verantwoordelijk voor dit project. "Onze handen jeuken om hier met een grote kraan te komen en het allemaal op te graven", gaat hij enthousiast verder, "maar dat mag niet."
'Straks lopen we hier met een brilletje op door het kasteel'
Behalve dat het niet mag, is het ook zonde van het werk en het geld. Want zodra de fundamenten blootgelegd zouden worden, en toegankelijk gemaakt voor het publiek, zouden ze ook geconserveerd moeten worden om de fundamenten ook in de toekomst in goede staat te houden. Daarom hebben Silkens en zijn collega's een alternatief bedacht.
De WAD is druk bezig om heel de stad Veere van de middeleeuwen tot nu in 3D vast te leggen, zodat bezoekers met een virtual reality bril door de oude straten kunnen lopen. Onderdeel van dit project is om ook kasteel Zandenburg op die manier vast te leggen, zodat bezoekers met een virtual reality bril op of langs het terrein waar Zandenburg heeft gestaan kunnen lopen, terwijl ze het kasteel van toen in het huidige landschap zien. Het onderzoek van vandaag was een van de eerste stappen om dit mogelijk te maken.

Veerse huizen hebben DNA van Zandenburg

Overigens is Zandenburg niet helemaal uit het beeld verdwenen. Nadat het in de 16e eeuw leeg kwam te staan, veranderde het kasteel langzaam in een ruïne. "Wat je heel vaak ziet is dat zo'n gebouw dan een trekpleister wordt voor allerlei fanatieke bouwers", legt Silkens uit. Zo ook in Veere, waar het kasteel veranderde in een soort steengroeve. "De bouwmaterialen lagen hier letterlijk voor het grijpen. Dus heel veel mensen zullen hier met hun kruiwagentjes steentjes van Zandenburg hebben afgebikt, om het vervolgens voor hun huis te gebruiken."
In 1955 is een deel van het kasteel al eens opgegraven voor onderzoek
In 1955 is een deel van het kasteel al eens opgegraven voor onderzoek © Walcherse Archeologische Dienst
Het is niet de eerste keer dat er onderzoek is gedaan naar de fundamenten van het voormalige kasteel. Dat beperkte zich in het verleden tot omschrijvingen en tekeningen van hoe het kasteel er ongeveer zou moeten hebben uitgezien. In 1955 is er voor het eerst grondig onderzoek gedaan door de Rijksoverheid. Toen is het zuidelijke deel van Sandenburg blootgelegd en nauwkeurig vastgelegd.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>