Vliegtuigbom van 500 pond wordt bij Vlissingen tot ontploffing gebracht

Voor de kust tussen Vlissingen en Dishoek is een Engelse vliegtuigbom van 500 pond gevonden. Het explosief werd gevonden op 17 augustus tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het windmolenpark Borsele. Morgen wordt de vliegtuigbom tot ontploffing gebracht. Het explosief ligt op zo'n 1800 meter van de kust.

Ontploffing van zeemijn bij Vlissingen in augustus (foto: Arjan Schotanus)

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EODD) vernietigt morgen de bom. Vóór en tijdens het vernietigen is scheepvaartverkeer rond de locatie van de bom niet toegestaan.

Het vernietigen van de vliegtuigbom levert volgens de gemeente geen gevaarlijke situaties op voor strandgangers.

Meer bommen in Noordzee

In juli is er bij voorbereidingen voor de aanleg van het windmolenpark een zeemijn gevonden. Die is in augustus tot ontploffing gebracht. Maritiem deskundige Cor Heijkoop verwacht dat er bij de werkzaamheden voor het windmolenpark nog meer explosieven gevonden worden: "Als Engelse bommenwerpers om wat voor reden dan ook hun lading niet op het doelwit kwijt konden, moesten ze die lozen. Ze mochten niet met bommen aan boord landen op het vliegveld. dus dropten ze die boven zee."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Vlissingen Dishoek Vliegtuigbom
Deel dit artikel:

Reageren