Regenboogvlag wappert toch bij het provinciehuis

De provincie laat op Coming Outdag, volgende week donderdag, toch de regenboogvlag laten wapperen. Dat heeft het provinciebestuur besloten. Van het dagelijks provinciebestuur is alleen SGP-gedeputeerde Harry van der Maas tegen. De laatste tijd was er discussie over, omdat Zeeland zichzelf uitriep tot regenboogprovincie die zich inzet voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders, maar niet de regenboogvlag wilde uithangen. De provincie zegt nu tegen Omroep Zeeland dat het "toch gewoon logisch is" om het wel te doen.

De Regenboogvlag wappert op Coming Out Day (foto: Pixabay)

Met het ophangen van de regenboogvlag laten gemeenten en provincies weten dat iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig en geaccepteerd moet voelen.

Coming Outdag, of Coming Out Day, vindt elk jaar plaats op 11 oktober. Het is de bedoeling dat homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders (LHBT) gemakkelijker voor de seksuele voorkeur uitkomen. De eerste Coming Out Day was in 1988 in de Verenigde Staten, Nederland volgde in 2009. Zeeland werd in juni van dit jaar de tiende regenboogprovincie, nadat een voorstel van GroenLinks nipt door Provinciale Staten werd gesteund.

Nieuw ontwerp

Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal hebben aangekondigd om niet de regenboogvlag uit te hangen. Dat schoot de Rotterdamse vormgever Vos Broekema in het verkeerde keelgat. Hij kwam met een nieuw en 'toleranter' ontwerp voor de Zeeuwse provincievlag. Broekema, met Zeeuwse roots, zegt in een reactie dat hij het "dapper" vindt van de provincie om de vlag alsnog te laten wapperen.

Nieuwe Zeeuwse vlag uit protest tegen regenboogvlagweigeraars (foto: Vos Broekema)

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren