Sterrenrestaurants, toeristen en Racoon: d'r gaat niks boven Zeeland!

Sterrenrestaurants, toeristen en Racoon: d'r gaat niks boven Zeeland!
Sterrenrestaurants, toeristen en Racoon: d'r gaat niks boven Zeeland! © Quest
Feest! Zeeland is de beste! Volgens Quest dan...

Lekker eten

Zeeland scoort goed op veel van de twaalf onderzochte punten. Zo is het de meest toeristische provincie met 23,8 overnachtingen per inwoner. En dat is volgens Quest een compliment, want toeristen komen over het algemeen af op 'pittoreske plekjes'. Verder is het de langst levende provincie (sterftekans per duizend inwoners het laagst met 7,87), zijn we het slimst (2,6 Nobelprijzen per miljoen inwoners) en kun je hier het lekkerst eten (28,8 Michelinsterren per miljoen inwoners)
Gault Millau, Inter Scaldes
Gault Millau, Inter Scaldes © Omroep Zeeland

Sportief? Not!

Maar.....het is niet één en al lof. Zeeland scoort minder op het gebied van sport (0 punten) en Zeeland is verre van de vrolijkste provincie (nummer 9).
Tommy Verwest geeft uitleg over het handbal
Tommy Verwest geeft uitleg over het handbal © Omroep Zeeland

Zeeuws zingen

Op een aantal punten zit Zeeland in de middenmoot: Door Racoon (hoge notering in de Top 2000 met Oceaan) staan we op nummer 4 qua muzikaliteit en nummer 5 wat betreft trots zijn op je provincie.
Racoon
Racoon © Bibian Bingen
Enige nuance bij al deze positieve berichten is wel op zijn plaats. We scoren zo hoog, omdat we relatief veel voorzieningen hebben (goede restaurants) op relatief weinig inwoners en dat komt door alle toeristen hier. Zonder hen hadden we nooit zo'n hoog voorzieningenniveau gehad. En ook door de rijke geschiedenis van Zeeland (VOC, gouden eeuw) scoren we hoog op 'grootste provincie', met historische figuren als Michiel de Ruyter.

104 punten

Al met al heeft onze provincie 104 punten te pakken. En dat is dus meer dan genoeg om ervandoor te gaan met de eerste plek. De nummer 2 is Noord-Holland met 95 punten. Hekkensluiter in de lijst is Flevoland met 31 punten.

Rangorde van provincies volgens het Quest-onderzoek

Provincie Aantal punten 1. Zeeland 104 2. Noord-Holland 95 3. Drenthe 88 4. Groningen 82 5. Utrecht 77 6. Friesland 76 7. Noord-Brabant 75 8. Zuid-Holland 74 9. (gedeeld) Limburg 72 9. (gedeeld) Overijssel 72 11. Gelderland 70 12. Flevoland 31
Provinciebestuurder Ben de Reu heeft namens Zeeland de beker voor beste provincie van Quest in ontvangst genomen. Hij is trots, maar vindt dat de Zeeuwen best nog trotser moeten zijn op onze provincie, want dat was ook een van de conclusies van het onderzoek: de Zeeuwen zijn nog niet trots genoeg.

Lees ook: