Zeeland is de beste! En daar mogen we met zijn allen best trots op zijn...

Zeeland is de beste! En daar mogen we met zijn allen best trots op zijn...
Zeeland is de beste! En daar mogen we met zijn allen best trots op zijn... © Omroep Zeeland
Ben de Reu neemt eerste prijs voor Zeeland in ontvangst
Tijdschrift Quest maakte een ranglijst van provincies waarin Zeeland als beste uit de bus kwam. De schrijver van het artikel, Frank Beijen, kwam vandaag speciaal naar onze provincie om daarvoor een beker uit te reiken op het provinciehuis in Middelburg.

Sterrenrestaurants, Nobelprijswinnaars en toeristen

Die eerste plek hebben we te danken aan de combinatie van een laag inwonertal met een hoge levensverwachting en een groot aantal sterrenrestaurants, Nobelprijswinnaars en toeristen. Ook scoren we goed op het onderdeel historische figuren door bekende Zeeuwen als Michiel de Ruyter.
Feest! Zeeland is de beste! Volgens Quest dan...
Al met al heeft onze provincie 104 punten te pakken. En dat is dus meer dan genoeg om ervandoor te gaan met de eerste plek. De nummer 2 is Noord-Holland met 95 punten. Hekkensluiter in de lijst is Flevoland met 31 punten.

Rangorde van provincies volgens het Quest-onderzoek

Provincie Aantal punten 1. Zeeland 104 2. Noord-Holland 95 3. Drenthe 88 4. Groningen 82 5. Utrecht 77 6. Friesland 76 7. Noord-Brabant 75 8. Zuid-Holland 74 9. (gedeeld) Limburg 72 9. (gedeeld) Overijssel 72 11. Gelderland 70 12. Flevoland 31
Voor De Reu is deze eerste plaats geen verrassing. "We wisten zélf natuurlijk al dat we de beste zijn, maar nu is het ook populair-wetenschappelijk bewezen."

Trotser worden

Een punt waar Zeeland niet in uitblinkt volgens het onderzoek is hoe trots we zijn op onze provincie. Dat vindt Ben de Reu jammer, hij roept daarom alle Zeeuwen op om om trotser te worden op hun provincie en die Zeeuwse trots wat meer uit te dragen.
Gedeputeerde Ben de Reu neemt de prijs van Quest in ontvangst
Gedeputeerde Ben de Reu neemt de prijs van Quest in ontvangst © Omroep Zeeland
Quest-journalist Frank Beijen is het De Reu eens dat Zeeuwen best wat trotser mogen worden. Al helemaal nu Zeeland is bekroond tot de beste provincie. "Als je zo hoog scoort in zo'n onderzoek, dan heb je iets om trots op te zijn", vindt hij.

Alle mariniers een Quest

De provincie is nu van plan om het onderzoek van Quest voortaan te gebruiken in promotiecampagnes voor Zeeland. Toen we De Reu daarom vroegen of alle mariniers nu ook een gratis Quest krijgen, kon hij het niet laten om een grap te maken over de grote cocaïnevondst in Doorn.
Gedeputeerde Ben de Reu over verkiezing tot beste gemeente
"Ik weet niet of dat helpt", antwoordde De Reu op de vraag of alle mariniers nu een Quest toegestuurd krijgen van de Provincie Zeeland. "We hebben al een paar tassen cocaïne naar ze toegestuurd, maar of dat nou helpt..."

Lees ook: