Is jouw paspoort in orde? 22.000 Zeeuwse paspoorten moeten worden gecontroleerd

Controle van een paspoort op de echtheidskenmerken.
Controle van een paspoort op de echtheidskenmerken. © ANP
Vorige week meldde staatssecretaris Knops in een brief aan de Tweede Kamer dat er in ongeveer 5000 recent gemaakte Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten een fout zit. Een van de elektronische echtheidskenmerken werkt niet.

Wel geldig, maar mogelijk hinder

De documenten zijn wel geldig, maar burgers met een fout reisdocument kunnen hinder bij controles ondervinden. "Bijvoorbeeld doordat op een luchthaven een elektronische gate niet opent en een grenswachter de controle dan moet overnemen. Dat kan extra tijd kosten", schrijft Knops in de brief.
De fout zit in paspoorten en ID-kaarten met een modelnummer dat eindigt op 03
De fout zit in paspoorten en ID-kaarten met een modelnummer dat eindigt op 03 © Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
Hoeveel Zeeuwse reisdocumenten niet in orde zijn en van wie ze zijn, is niet bekend. Volgens de staatssecretaris blijkt uit een steekproef die is uitgevoerd door de leverancier dat de fout voorkomt in bijna 1 procent van identiteitsbewijzen die in deze periode gemaakt zijn. Dat zou betekenen dat er gemiddeld in Zeeland zo'n 220 mensen zouden moeten rondlopen met een nieuw paspoort of identiteitskaart met de productiefout.

App

Mogelijke gedupeerden hebben een brief gekregen met informatie over hoe ze hun reisdocument kunnen controleren. Dat kan met een Android-telefoon via de app BZK-ID of aan de balie in het gemeentehuis. Mocht je een reisdocument met een fout hebben, dan kun je kosteloos een nieuw reisdocument aanvragen.

Reisdocumenten die tussen 1 april en 29 juni zijn aangevraagd

Gemeente Aangevraagde paspoorten en identiteitskaarten Borsele 1.338 Goes 2.383 Hulst 1.800 Kapelle 861 Middelburg 1.654 Noord-Beveland 350 Reimerswaal 1.281 Schouwen-Duiveland 1.866 Sluis 1.925 Terneuzen 3.343 Tholen 1.400 Veere 1.273 Vlissingen 2.727