Twee keer douchen of de tuin besproeien is geen probleem; er is water genoeg

Hier komt jouw drinkwater vandaan
Hier komt jouw drinkwater vandaan © Evides
Het kraanwater voor Zeeland wordt uit de Maas (bij de Biesbosch) en het diepe grondwater onder de Brabantse Wal gehaald. De extra vraag naar water door de droogte en tropische temperaturen kan Evides prima aan, zegt Ketelaars: "In de spaarbekkens van de Biesbosch ligt voor zeker nog zes weken aan drinkwater. Daarnaast is daar het grondwater een bijna oneindige bron."

Piekuren vermijden

Om eventuele problemen met de waterdruk te voorkomen vraagt het waterbedrijf wel om de piekuren te vermijden bij bijvoorbeeld het vullen van het zwembadje of het draaien van de wasmachine. De piekuren zijn in de ochtend (06.00 - 09.00 uur) en in de avond (18.00 en 22.00 uur).
In Zeeland wordt in de zomer twee keer zoveel kraanwater verbruikt. Dit is een logisch gevolg van het aantal toeristen in de provincie.
Hier komt het Zeeuwse drinkwater vandaan
Hier komt het Zeeuwse drinkwater vandaan © Omroep Zeeland
<p>Boeren in Zeeland zijn bij droogte voor beregening aangewezen op sloten en het grondwater. In veel sloten staat het water op of onder het normale zomerpeil. In sloten waar geen zoetwateraanvoer vanuit de rivieren of de Brabantse wal aanwezig is, is het onttrekken van het water niet toegestaan.</p><p>Voor boeren met percelen boven een zoetwaterbel is het nog mogelijk om grondwater te gebruiken. Voor het onttrekken van water voor beregening is altijd toestemming van het waterschap noodzakelijk.</p>