Pistool Seyss-Inquart duikt op in Nieuwdorp

Het pistool van Arthur Seyss-Inquart
Het pistool van Arthur Seyss-Inquart © Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp
Het wapen kwam na de arrestatie van Seyss-Inquart door de geallieerden in bezit van een Nederlander die als tolk in dienst was van de geallieerden. De tolk kreeg het wapen mee als souvenir, omdat hij uit Nederland kwam en Seyss-Inquart rijkscommissaris voor bezet Nederland was. Tot zijn overlijden bewaarde hij het wapen thuis, waarna het bij één van zijn kinderen terecht kwam. Op een gegeven moment werd besloten het wapen te schenken aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland.
Het Bevrijdingsmuseum zal het wapen overdragen aan Nationaal Militair Museum in Soesterberg. In dat museum is meer van Seyss-Inquart te zien, onder meer zijn uniform.

Tolk was bij arrestatie

De Nederlandse tolk was aanwezig bij de arrestatie van Seyss-Inquart. Na de Duitse overgave staken veel Duitsers de Elbe over, waar de Britse militair Hugh Roberts een wachtpost plaatste. Toen er een grote Duitse auto stopte, nam hij poolshoogte. Het bleek dat er een belangrijke generaal, Seyss-Inquart, in de auto zat. Op de vraag van Roberts of er wapens in de auto lagen, werd ontkennend geantwoord. Echter vond Roberts een klein pistool in de achterzak van Seyss-Inquart. Daarna werd hij opgepakt.