Yara sluit priltoren net op tijd en ontkomt aan miljoenenboete

Yara sluit priltoren net op tijd en ontkomt aan miljoenenboete
Yara sluit priltoren net op tijd en ontkomt aan miljoenenboete © Omroep Zeeland
De bekende gele priltoren van Yara die inmiddels buiten bedrijf is
De bekende gele priltoren van Yara die inmiddels buiten bedrijf is © Omroep Zeeland
De milieudienst RUD Zeeland had de kunstmestfabriek tot gisteren de tijd gegeven om de uitstoot van ureumstof terug te brengen tot onder de norm. Dat kon de fabrikant op twee manieren bereiken: de productie van kunstmestkorrels omlaag brengen, of een nieuwe fabriek bouwen. Yara koos voor dat laatste, maar de bouw van de nieuwe fabriek liep tot twee keer toe vertraging op.

Handhavingstraject

Dit traject is gisteren dus afgelopen, maar het begon in 2015, toen kreeg Yara een milieuvergunning voor een tijdelijk hogere emissie tot 31 december 2017. Na het aflopen van deze vergunning werd de situatie met een verhoogde emissie gedoogd tot 1 mei. Na die datum volgde een handhavingstraject, waarin een last onder dwangsom werd opgelegd.
Als Yara niet op tijd onder de norm zou zitten, dan zou het bedrijf van een miljoen euro per week moeten betalen tot een maximum van vijf miljoen euro. Die last onder dwangsom had een zogenoemde begunstigingstermijn tot 25 juli, waarin Yara de tijd gegeven werd de overtreding te beëindigen. Daarom werd de toren gisteravond laat afgesloten.

Nieuwe fabriek

De gele priltoren produceerde in 47 jaar tijd meer dan 14 miljoen ton kunstmestkorrels. De nieuwe fabriek - Ureum 8 - moet halverwege augustus opgestart worden. In de Ureum 8 worden grotere korrels geproduceerd. Volgens de fabrikant gebeurt dit sneller en milieuvriendelijker.

Lees ook: