Zeldzame ringelrob aangespoeld bij Borssele

Het kadaver is zondagmorgen gevonden bij Borssele
Het kadaver is zondagmorgen gevonden bij Borssele © Zeezoogdieren.org
Een ringelrob komt van nature voor in de Noordelijke IJszee rond IJsland en Groenland. Het dier lijkt sterk op een zeehond, en behoort ook tot dezelfde familie, maar is een stuk kleiner. Het dier wordt daarom ook wel een kleine zeehond genoemd.
Van der Hiele vermoedt dat de ringelrob een dwaalgast is. "Ze kunnen alle kanten op en gaan zwerven en dan kunnen ze op golfstromen deze kant op komen. Dat gebeurt. Net als dat met walvissen en potvissen gebeurt."
Ik dacht: Verdorie dit is geen gewone zeehond
Hoewel het een bijzondere vondst is, is het niet uniek. In 2015 werd in de gracht van Utrecht ook een ringelrob gesignaleerd die via de Vecht en het IJsselmeer in het centrum van Utrecht was beland, het dier kreeg al snel de naam Dafne. Jaap van der Hiele was toen betrokken bij de redding van het dier en heeft het later uitgezet bij Texel.
De vondst gisteren was de vierde ringelrob die Van der Hiele in zijn carriere heeft gezien. In totaal zijn er volgens Stichting Waddencentra zes ringelrobben aangespoeld in Zeeland. De laatste melding dateert van 31 augustus 1994 toen er een was aangespoeld in het Grevelingenmeer.