Bezwaren tegen terugzetten wilde katten in natuur

Het Zeeuwse Landschap en Natuurmomenten willen niet dat wilde katten worden teruggezet in de natuur. Ze maken bezwaar tegen een ontheffing op de Provincie Zeeland die het terugplaatsen van wilde katten mogelijk maakt. Ze zijn bang dat de katten een grote invloed hebben op vogels en beschermde zoogdieren. Vandaag zaten de twee instellingen bij de bezwarencommissie van de provincie

Kat in de boom (foto: David Pouwer)

Stichting Zwerfkatten Nederland vangt ieder jaar 700 wilde katten en zet er 300 terug, maar heeft daar toestemming van de provincie voor nodig. Vierhonderd van die wilde katten kunnen worden gesocialiseerd en worden terug geplaatst bij mensen thuis. Bij de 300 kan dat niet; die worden gechipt en gecastreerd teruggeplaatst aan de rand van dorpen en steden.

Volgens Het Zeeuws Landschap en Natuurmonumenten is er onvoldoende bewijs dat deze maatregel het aantal wilde katten doet verminderen. Ook zijn de voorwaarden volgens de stichtingen niet voldoende en zijn ze boos omdat ze niet bij het besluit betrokken waren.

Volgens Stichting Zwerfkatten Nederland eten de uitgezette wilde katten nauwelijks beschermde dieren, maar vooral muisjes, een grotere rat en soms een konijn. De Stichting vindt het belangrijk dat er steeds minder wilde katten in de natuur komen.

Binnen een aantal weken valt er een besluit over het bezwaar.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
wilde katten
Deel dit artikel:

Reageren