Hepatitispatiënten gezocht: Er is nu wel een behandeling mogelijk!

Hepatitispatiënten gezocht: Er is nu wel een behandeling mogelijk!
Hepatitispatiënten gezocht: Er is nu wel een behandeling mogelijk! © Omroep Zeeland
Hepatituspatiënten gezocht
Die waren inmiddels uit beeld verdwenen. Maar na het doorspitten van grote datasets met gegevens van iedereen die afgelopen jaren een bloedtest op hepatitis heeft gehad, zijn deze patiënten nu gevonden. Dat is belangrijk, omdat er een nieuwe behandeling is, kunnen deze patiënten alsnog behandeld worden.
Het is een ingewikkelde klus om alle patiënten te vinden. Honderden mensen hebben wel eens een bloedtest op hepatitis ondergaan. Wie testte er positief? Wie woont er nog in Zeeland? Zijn er mensen overleden? De 300 patiënten die op deze manier zijn opgespoord, krijgen de komende tijd een oproep van hun huisarts voor een behandeling.
De nieuwe behandeling is beschikbaar sinds de zomer. Het is een kuur van twaalf weken die wordt vergoed door alle zorgverzekeraars. Het kan grote gevolgen hebben voor een groot deel van de patiënten. Een langdurige chronische hepatitisinfectie kan levercirrose of leverkanker veroorzaken. De nieuwe behandeling voorkomt het ontstaan van die ziekten.
Vroeger werd gezegd_ 'U bent drager, dus u blijft voor altijd een chronische vorm van die hepatitis houden'.
Laura Boogaard, arts GGD Zeeland
Veel patiënten weten zelf niet dat er inmiddels een behandeling bestaat. "Vroeger werd gezegd: 'U bent drager, dus u blijft voor altijd een chronische vorm van die hepatitis houden'," zegt GGD-arts Laura Boogaard. Zij is verheugd dat er een behandeling tegen hepatitis is gevonden. "We kunnen nu iets, dat we een paar jaar geleden niet konden."
Ondanks de uitgebreide zoektocht, zijn er nog patiënten niet getraceerd. De GGD doet daarom ook een oproep aan patiënten die ooit de diagnose hepatitis C of B hebben gehad en daarvoor op dit moment niet behandeld worden, zich te melden bij een arts.
<p><strong>Wat is hepatitis B?</strong></p><p>Hepatitis B is een virus dat een acute leverinfectie kan veroorzaken. Bij een aantal patiënten blijft de infectie bestaan en wordt chronisch. Van alle volwassenen geneest 90 tot 95 procent volledig van acute hepatitis B. Slechts bij hoge uitzondering geeft de ziekte in de acute fase aanleiding tot levensbedreigende complicaties.</p><p>Bij 5 tot 10 procent van de mensen die besmet zijn geraakt, geneest hepatitis B niet vanzelf. Er ontstaat dan een chronische infectie. Hierdoor kan verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen.</p><p>Het hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel contact of bloedcontact</p><p><strong>Wat is hepatitis C?</strong></p><p>Het hepatitis C-virus wordt vooral via bloed overgedragen. Het hepatitis C-virus veroorzaakt in eerste instantie een (meestal ongemerkte) acute infectie. Deze gaat bij 80 procent van patiënten over in een chronische infectie. Het grootste gevaar is dat deze chronische hepatitis kan leiden tot levercirrose (20 procent van de gevallen) en soms ook tot leverkanker.</p><p>Bloedcontact en onzorgvuldig gebruik van drugsspuiten zijn de belangrijkste manieren waarop mensen besmet raken met het hepatitis C-virus. Het hepatitis C virus werd vroeger vooral overgedragen bij transfusies met besmet bloed of besmette bloedproducten, gebruik van besmette chirurgische instrumenten of naalden.</p>