Oesters uit Zeeland ook komende vijf jaar duurzaam gecertificeerd

De certificering geldt zowel voor de oesters die geweekt worden op percelen als de wildvangst. De sector brengt per jaar 700.000 platte oesters en 35 miljoen creuse oesters op de markt. Op donderdag 20 september krijgt de Nederlandse Oestervereniging het certificaat uitgereikt tijdens de opening van het oesterseizoen in Yerseke. In 2013 kreeg de oestervisserij voor het eerst het MSC-keurmerk.
<p>In Zeeland leven twee soorten oesters: de platte en creuse. De Zeeuwse platte oester heeft zoals de naam al doet vermoeden een platte schelp. Deze oester is pas rijp voor consumptie na vijf tot zes jaar. Omdat hij zo langzaam groeit, is hij in Zeeland zeldzamer dan de Zeeuwse creuse. Deze oester is te herkennen aan de bolle schelp en wordt daarom ook wel bolle, holle, wilde, Japanese of Portugese oester genoemd. De creuse komt oorspronkelijk uit Japan maar heeft zich inmiddels al helemaal aan het Zeeuwse water aangepast.</p>