'Het is net als bij hooligans, afspreken en vechten.'

WhatsApp
WhatsApp © Omroep Zeeland
Omroep Zeeland sprak met verschillende jongeren van rond de 15 jaar, van wie er één lid was van de WhatsApp-groep waarin jongeren van Walcherse middelbare scholen afspraken om te vechten. "Vorige week was er een vechtpartij in een park in Middelburg tussen twee groepen. Dat is zo uit de hand gelopen dat er meerdere politieauto's moesten komen."

Erecode

Voor de microfoon en camera willen de jongeren niet; "want, straks ben ik zelf nog de pineut." Ze zijn bang dat leerlingen van een andere school represailles nemen, maar het is ook een soort van erecode om er niet met de buitenwereld over te praten. Volgens de drie wordt er op de middelbare scholen niet over gesproken, maar gaat bijna alles via de WhatsApp of andere sociale media.
Agenten waarschuwen de jongeren ook op Instagram.
Agenten waarschuwen de jongeren ook op Instagram. © Jeugdagenten Walcheren
De ruzies zijn vooral tussen middelbare scholen in Middelburg en Vlissingen. Volgens de leerlingen is de grootste spanning er tussen Nehalennia Stedelijke Scholengemeenschap aan de Kruisweg in Middelburg en de CSW Walcheren. "Eigenlijk willen we laten zien welke school de sterkste is." De jongeren zeggen vooral mee te doen aan de vechtpartijen, omdat het spannend is.
<p><strong>Reactie politie: </strong></p><p>"De jeugdagent onderhoudt fysiek en digitaal contact met jongeren en reageert op signalen. Zo kwam het de jeugdagent ter ore dat in een bepaalde groepsapp van jongeren opruiende berichten waren geplaatst. De agent kreeg toegang van de beheerders om een preventief bericht te plaatsen waarbij de agent opriep om de groep te verlaten en te stoppen met opruiende berichten.</p><p>Het merendeel van de jongeren heeft de groep verlaten, maar twee minderjarigen negeerden de waarschuwing en verstuurden alsnog opruiende teksten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij zullen in overleg naar het bureu Halt gestuurd worden."</p>
Directeur Guus Hagt van de Mondia Scholengroep, waar SSG Nehalennia en het Scheldemond College onder vallen, zegt dat hij blij is met het ingrijpen van de politie. Hij wist niks van de vechtpartijen van de afgelopen weken. Wel is er onlangs onrust geweest bij één de scholen, maar is dat door snel ingrijpen van conciërges in de kiem gesmoord.
Volgens Hagt is dit probleem bijna niet voorkomen. "Pubers hebben met hun social media een ontzettende reikwijdte en dat beseffen ze vaak zelf niet eens."

Lees ook: