Waarschuwing stankoverlast ingetrokken

Haven van Antwerpen
Haven van Antwerpen © Ria Overbeeke
Vanwege de zuidenwind heeft vooral de omgeving van Roosendaal last van de stank. Maar eerder vandaag kwam de Veiligheidsregio Zeeland met een waarschuwing voor delen van Zeeland. Doordat de wind dreigde te gaan draaien, zou de rook dan tijdelijk over het oosten van onze provincie kunnen drijven.

Minder rook

De brand ontstond zaterdagochtend in een grote loods van Antwerp Bulk Terminal op ongeveer vijftien kilometer van de grens bij Nieuw-Namen. Het gaat om een smeulbrand in een grote partij nikkelsulfide. Sinds vanochtend 11.00 uur worden er geen gevaarlijke stoffen meer gemeten bij de brand. De brand is inmiddels onder controle. Het nablussen zal nog geruime tijd duren. Daardoor komt er veel minder rook vrij dan aanvankelijk werd verwacht.

Geur

Sinds het begin van de brand komt de wind uit het zuiden en waait de stank naar West-Brabant. Aanvankelijk werd tussen 22.00 uur zondagavond en 03.00 uur maandagnacht tijdelijk een zuid-oosten wind verwacht. Dan zou volgens de Veiligheidsregio Zeeland een lichte geur kunnen worden geroken in het oosten van de provincie. Dat gevaar is nu dus geweken.
De Veiligheidsregio Zeeland heeft contact met de autoriteiten in Antwerpen en met de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ze blijven elkaar informeren.