Fikse discussie over toekomst Domburg

Hoe ziet de toekomst van Domburg eruit? Daarover ging het gisteravond in de gemeenteraad van Veere. En flink ook. De oppositie nam woorden als 'belediging' in de mond en de coalitie leek alle ophef niet goed te begrijpen. Uiteindelijk stemden elf raadsleden voor en acht raadsleden tegen het voorstel om een onderzoek te laten doen naar wat er allemaal mogelijk is in het Nehalenniagebied in Domburg. Daar worden de plannen voor een nieuw pand voor het Marie Tak van Poortvlietmuseum in meegenomen.

Het nieuwe museum moet bij de Watertoren komen (foto: Danny Bastiaanse )

Het Nehalenniagebied ligt onder aan de Boulevard Van Schagen in de badplaats. Het college en nu dus ook het grootste deel van de raad willen gaan onderzoeken wat er mogelijk is op die plek. Gedacht wordt aan hotels, parkeerplaatsen en dus een nieuw gebouw voor het Marie Tak van Poortvlietmusuem. Dat gaat 4,5 miljoen euro kosten. Op de nieuwe, centraler gelegen plek, hoopt het museum meer publiek te trekken en meer werk te kunnen tonen.

Geschrokken

Het bestuur van het museum heeft daarom pas een nieuw plan ingediend en daar zijn ze in Domburg nogal van geschrokken, vertelden Chris Maas van PvdA/GroenLinks en de Stadsraad Domburg. Het nieuwe pand steekt vier meter boven de duinen uit en dat past niet, zei voorzitter Simon de Visser. "Het gaat om de leefbaarheid en die staat al erg onder druk. Een museum met die omvang past niet op die plek onder aan de duinen. Daarom pleiten we er voor ook naar andere locaties te kijken. En goed te kijken naar de invulling van het gebied: wat komt er en wat betekent dat voor de leefbaarheid?"

Pleidooi voor duidelijkheid

Maas sloot zich bij De Visser aan. Hij pleitte voor het stellen van kaders. "Wat willen we nu? Om te voorkomen dat er nog meer plannen komen, bijvoorbeeld voor grote hotels, die niet passen in Domburg." Maar geen enkele partij van de coalitie ging daar in mee. Sylvia Sparreboom van DTV begreep het punt van Maas niet en ging ook niet diep in op zijn vragen over wat zij nu van het plan van het museum vond. Maas reageerde daar geïrriteerd op. "Ik vind dit een belediging."

Laatste woord

Het onderzoek komt er dus zoals de coalitie en het dagelijks gemeentebestuur het willen. Dus zonder kaders en met open vizier. Wethouder Schot beloofde ruggespraak te houden met de bevolking en beloofde geen stappen te zetten zonder toestemming van de raad. "U heeft het laatste woord."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Domburg Nehalenniagebied Marie Tak Museum
Deel dit artikel:

Reageren