Standbeeld oprichter Porgy en Bess in september onthuld

Zo gaat het standbeeld van Frank Koulen er uitzien.
Zo gaat het standbeeld van Frank Koulen er uitzien. © Gemeente Terneuzen
Beeldhouwer Hannes Verhoeven vereeuwigde Koulen op 50-jarige leeftijd in een levensgroot bronzen beeld. "Ik zet Frank neer in zijn destijds dagelijkse outfit: een wollen kabeltrui met daaronder een wat openstaande blouse en als broek een pantalon en leren nette schoenen", vertelde Verhoeven toen bekend werd dat hij met zijn ontwerp aan de slag mocht.

Wie was Frank Koulen?

Frank Koulen kwam in 1944 vanuit Suriname naar Terneuzen waar hij in 1957 een lunchroom begon. Hij vernoemde die naar de Amerikaanse opera Porgy en Bess van George Gershwin uit de jaren dertig. De lunchroom ontwikkelde zich al snel tot een muziekcafé met een smeltkroes aan stijlen, met de nadruk op Franks favoriete muziek: jazz.
Oprichter van Porgy en Bess: Frank Koulen
Oprichter van Porgy en Bess: Frank Koulen © via gemeente Terneuzen
Koulen slaagde erin een aantal grote namen naar de Scheldestad te halen. Onder meer Oscar Harris, Toots Thielemans, Chet Baker, Boy Edgar en Art Blakey traden op in Porgy en Bess.

'Hij heeft Terneuzen op de kaart gezet'

Wethouder Frank Deij was in maart vorig jaar de initiatiefnemer van het standbeeld. Hij vindt dat Koulen een standbeeld verdient, omdat hij met Porgy en Bess Terneuzen op de kaart heeft gezet. Dat bracht het jazzpodium op het idee om een crowdfunding te starten om geld voor het standbeeld op te halen.

Lees ook: