Hulstenaren woedend over vernielingen; 'Ze motte d'r met d'r poten afblijven!'

Pagadder van z'n sokkel gehaald
Pagadder van z'n sokkel gehaald © Omroep Zeeland
De Pagadders werden begin november feestelijk onthaald. De koddige Spaanse soldaatjes zijn vooral geliefd bij kinderen die graag met de karikaturen op de foto willen. "Ze hoorden echt meteen al bij Hulst", zegt een passant, in een reactie op de lege sokkel. "Nu moet alles weg voor een paar mensen die baldadig zijn. Schandalig!"

Bang voor vernielingen

Bewoners waren al bang voor vernielingen toen ze nog niet eens waren geplaatst. "Het is ieder weekend raak in Hulst. Bloembakken worden omver gegooid, dan zijn er weer auto's vernield en nu zijn de Pagadders het slachtoffer."
Hulstenaren over de vernielde Pagadders

Curioso

De gemeente Hulst heeft vandaag uit voorzorg zes van de overgebleven zeven soldaatjes weggehaald. Alleen Pagadder Curioso op de Keldermanspoort blijft staan, omdat die op een veilige hoogte zit.

Lees ook:

Een van de Pagadders in Hulst
Een van de Pagadders in Hulst © Omroep Zeeland
Hulst wilde met de dertien Pagadders de stad aantrekkelijker maken voor gezinnen. De nieuwe inwonertjes moesten meer bezoekers naar de stad trekken voor het verhaal over het vestingsverleden.

Te klein voor het front

De Pagadders hebben hun oorsprong in het Spaanse leger. De paggadores waren te klein om te worden ingezet in de frontlinie. Daarom mochten ze andere klusjes doen, zoals het rondbrengen van de soldij. Tegenwoordig wordt het woord pagadder nog gebruikt voor kleine, plagerige kinderen.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>