Gemeente Middelburg huurt roetveegpieten in voor intocht Sinterklaas

De gemeente Middelburg huurt een aantal roetveegpieten in om morgen mee te lopen tijdens de intocht van Sinterklaas. De vrijwilligers die al jaren als Zwarte Piet meelopen wilden per se niet als roetveegpiet meelopen. Ze doen nu als 'gewone' Zwarte Piet wél mee aan de intocht, samen met de ingehuurde roetveegpieten.

(foto: OZ)

Volgens een woordvoerder van de gemeente Middelburg is het besluit om roetveegpieten in te huren, genomen in goed overleg met de organisatie. Maar René Koster van de Stichting Evenementen Middelburg (SEM), die de intocht organiseert, vindt dat de verandering is 'opgedrongen' door de gemeente. "Helaas zien we landelijk al dat er steeds minder Zwarte Pieten zijn, en steeds meer roetveegpieten. Onze vrijwillige Zwarte Pieten willen niets veranderen. Sterker nog, ze dreigen met opstappen als ze dit zouden moeten."

Niet gepast

Koster vindt het inhuren van roetveegpieten niet gepast. "De verandering vinden we al jammer, maar als er zelfs mensen betaald worden om mee te lopen als roetveegpiet is dat helemaal niet in orde." Volgens een woordvoerder van de gemeente Middelburg was er al langer de wens om roetveegpieten in te zetten. "We willen de landelijke lijn volgen van het Sinterklaasjournaal, en daar zie je steeds meer variatie in Pieten. In overleg met de SEM hebben we besloten dat we dat in Middelburg ook gaan doen. Omdat de SEM niemand kon vinden om als roetveegpiet mee te lopen, hebben we dit zelf geregeld."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Walcheren Zwarte Piet
Deel dit artikel:

Reageren