Voetbal voor zestigplussers: wandelen en geen slidings!

Walking football betekent: niet rennen, niet duwen en geen schwalbes
Op sportpark Het Schenge in Goes werd een inloopavond gehouden, want volgens de KNVB is het hoog tijd dat het walking football naar Zeeland komt. "Zeeland vergrijst", vertelt Liesbeth Kole. "Voetbalverenigingen hebben het lastig omdat de jongeren wegtrekken, maar het is ook goed voor de oudere mensen, want bewegen is gezond voor iedereen."
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit © Omroep Zeeland
Een team van tien mannen is speciaal voor de gelegenheid langsgekomen. Ze komen allemaal uit Heinkenszand. En na een training, een partijtje zes-tegen-zes en een cooling down zijn ze overtuigd: "Het was hartstikke leuk," vertelt Wies de Jonge met rode wangen. "Het is goed voor de conditie. Vroeger heb ik ook wel gevoetbald, maar daar heb je op een gegeven moment geen tijd meer voor. En nu heb ik dat wel weer!"
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit © Omroep Zeeland
Inmiddels zijn er 284 verenigingen in Nederland gestart met het loopvoetbal, maar in Zeeland kreeg tot nu toe geen enkele voetbalclub het voor elkaar een zestigplussersteam op te richten. Daar is vandaag verandering in gekomen. De heren uit Heinkenszand waren zo enthousiast, dat ze meteen het eerste Zeeuwse OldStars-team hebben opgezet.
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit
Zestigplussers proberen lopend voetballen uit © Omroep Zeeland
<h2>De tien gouden regels van OldStars walking football</h2><p><strong>1. Rennen</strong></p><p>Het rennen met en zonder bal is niet toegestaan. Rennen wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler is gaan rennen.</p><p><strong>2. Sliding</strong></p><p>Het maken van slidings is niet toegestaan. Een sliding wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de sliding heeft ingezet.</p><p><strong>3. Intrap en indribbel</strong></p><p>Indien de bal de zijlijn of achterlijn is gepasseerd, wordt de bal met de voet weer het spel ingebracht. Dit kan door in te trappen of in te dribbelen. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht te nemen.</p><p><strong>4. Aftrap</strong></p><p>Het spel begint door middel van een aftrap in het midden van het speelveld. Ook na een doelpunt word het spel hervat door het nemen van een aftrap op die positie. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht te nemen.</p><p><strong>5. Buitenspel</strong></p><p>Buitenspel is niet van toepassing op OldStars walking football</p><p><strong>6. Bal boven heuphoogte</strong></p><p>De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld. Een pass of schot boven heuphoogte wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de speler de bal heeft getrapt.</p><p><strong>7. Vrije trappen, overtredingen en hoekschoppen</strong></p><p>Een vrije trap is te allen tijde indirect. De tegenpartij dient een afstand van minimaal drie meter in acht te nemen. Hoekschoppen worden genomen vanaf de hoekpunten door middel van een intrap of indribbel. Ook daarbij geldt dat de tegenstander minimaal drie meter afstand moet hebben van de bal.</p><p><strong>8. Keepers</strong></p><p>Er wordt zonder keepers gespeeld</p><p><strong>9. Lichamelijk contact</strong></p><p>Lichamelijk contact is niet toegestaan. Een (schouder-)duw of vasthouden wordt bestraft met een indirecte vrije trap op de positie waar de overtreding is begaan.</p><p><strong>10. Scoren</strong></p><p>Scoren vanaf de eigen helft is niet toegestaan. Zodra een speler de bal vanaf eigen helft in het doel van de tegenstander trapt, wordt het spel hervat met indribbelen of intrappen vanaf de achterlijn.</p><p>bron: <a href="https://oldstars.nl/wp-content/uploads/2018/05/OldStars-walking-football-spelregeldocument.pdf">Oldstars</a></p>