Tien jaar cel geëist tegen voormalig No Surrender-baas Klaas Otto

Klaas Otto (rechts) arriveert bij de rechtbank in Breda
Klaas Otto (rechts) arriveert bij de rechtbank in Breda © Raymond Merkx (Omroep Brabant)
Otto staat sinds afgelopen donderdag voor de rechter. Voor de zaak zijn meerdere dagen uitgetrokken. De 50-jarige No Surrender-oprichter uit Bergen op Zoom ontkent de misdrijven waarvoor hij terecht staat voor de rechtbank in Breda. Sinds april is hij - met enkelband - op vrije voeten na een voorarrest van 629 dagen. De 42-jarige Rico R. uit Hulst, is sinds vorige maand op vrije voeten, na een voorarrest van een half jaar. Zijn proces start begin volgend jaar.

Meerdere keren uitgesteld

De zaak tegen Otto loopt al meer dan twee jaar. Meerdere keren werd de inhoudelijke behandeling van de strafzaak uitgesteld, omdat het onderzoek nog niet klaar was en omdat de advocaat van Otto de verdediging neerlegde, wat voor maanden vertraging zorgde.
Volgens het OM durfde bijna niemand te getuigen tegen de 51-jarige Otto uit Bergen op Zoom, die een waar schrikbewind zou voeren. Justitie hecht daarom veel waarde aan de twee personen die wel tegen Otto hebben verklaard. Een van hen, Joop M., is begin vorig jaar tot acht jaar cel veroordeeld in België omdat hij op Otto heeft geschoten. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij niet meer tegen de mishandelingen, bedreigingen en afpersingen van de Brabander kon. Otto overleefde de aanslag ternauwernood.

Niet onder de indruk van 'Ricootje'

De andere getuige Danny van der G. zou meerdere malen door Otto en medeverdachte Janus de V. in elkaar zijn geslagen en bedreigd. Kickbokser Rico Verhoeven, een goede vriend van Van der G., zou Otto zelfs hierover tot de orde hebben geroepen. De V. zou daarop aan Van der G. hebben laten weten dat ze niet onder de indruk waren van 'zijn vriendje Ricootje'. Tegen medeverdachte Janus de V. werd in de rechtbank in Breda een straf van drie jaar geëist.
Volgens het OM was het witwassen van geld de ,,corebusiness" van de bedrijven die Otto had. "De autohandel van Otto moet als een grote witwasmachine gezien worden", aldus de officier. Hij sprak over 'ongeloofwaardige en onaannemelijke' transacties. "Er zijn nauwelijks legale inkomsten te herleiden op de rekening van de familie Otto, behalve de kinderbijslag", aldus de aanklager. Otto zou voor meer dan 1 miljoen euro hebben witgewassen.
Het huis van de verdachte Rico R. uit Hulst
Het huis van de verdachte Rico R. uit Hulst © Provicom
Otto zat lange tijd in voorarrest in de Middelburgse gevangenis Torentijd, maar werd daar weggehaald nadat hij beschuldigd werd van het beramen van een aanslag op de officier van justitie in zijn zaak. Otto zou de opdracht hebben gegeven om haar te vermoorden. Hij werd daar later van vrijgesproken. Tijdens de behandeling is er over deze kwestie met geen woord meer over gerept.
Morgen gaat de inhoudelijke behandeling van deze zaak verder. Dan komen de advocaten van Otto aan het woord.

Lees ook: